Renesanční památka u Dolních Studének stále chátrá. Obec zoufale hledá prostředky na její opravu

8. únor 2016

Zámek v Třemešku u Dolních Studének den za dnem chátrá. Obec se už šestým rokem snaží najít pro něj lepší využití. Dnes je v zámku soukromá ubytovna, která stavu budovy příliš neprospívá.

Obec by tam ráda měla sociální bydlení a komunitní centrum, ale soukromý investor, který měl rekonstrukci zaplatit, nedávno vzal svoje rozhodnutí zpět.

„Obec získala zámeček Třemešek v roce 2010 od Olomouckého kraje a už tam fungovala ubytovna. Olomoucký kraj nabídl zámeček k prodeji s jasným účelem, že by tam mělo vzniknout nějaké centrum, které by nabízelo sociální služby,“ vysvětluje situaci nezávislý starosta Dolních Studének Radim Sršeň.

Od té doby se obec snažila najít soukromého investora, který by zaplatil rekonstrukci a provoz sociálních služeb. Nejvíc ale investory prý odrazuje, že by jim zámeček nemohl patřit hned. Podle smlouvy s krajem totiž musí Dolní Studénky vlastnit zámek ještě několik let.

„Měli jsme dva investory. O tom druhém se hodně mluvilo v loňském roce. Už jsme v podstatě měli před podpisem smlouvy. Nakonec ale ta právní situace v tom, že naše obec musí mít nemovitost do roku 2020, to zkomplikovala. Investor nemá jistotu, že když zainventuje ze svých vlastních prostředků, tak že se potom něco nestane,“ vysvětluje Sršeň.

Dlouhé průtahy nakonec přesvědčily vedení obce, aby situaci vzala do vlastních rukou. Dolní Studénky budou tedy žádat o dotaci.

Zámeček v Třemešku

„V letošním roce se už konečně spustilo nové programovací období a měly by být poměrně štědré dotace na sociální byty, komunitní centra a podobně. Právě sociální byty v obci nemáme a je to vhodné případně i pro občany Šumperka nebo Nového Malína,“ říká Sršeň.

Ubytovna však bude muset ze zámku pryč. Vlastní ji soukromý majitel, který rozhodnutí obce chápe. Většině ubytovaných platí bydlení Úřad práce, ale několik lidí, včetně dvou seniorů, si pobyt hradí sami. Těm nabídne majitel místo ve své druhé ubytovně v Zábřehu. Lépe jim ale pomoci nedokáže.

„V současné době tam sice mám dvě lidi, ale ve chvíli, kdy obdržím výpověď od obecního úřadu, která má tříměsíční výpovědní lhůtu, vše oznámím lidem a co s nimi bude, bude bohužel muset řešit úřad práce,“ potvrdil majitel ubytovny Luděk Rybka.

Když všechno půjde podle plánu, chce mít obec v zámečku sociální byty a komunitní centrum do konce příštího roku. Opravy by měly stát okolo pětadvaceti milionů korun.

autor: sol
Spustit audio