Náměstí ve Štítech na Šumpersku budou zdobit sluneční hodiny

15. únor 2016

Město Štíty na Šumpersku bude mít netradiční ozdobu - sluneční hodiny. Na náměstí už stojí morový sloup, který symbolizuje smrt, kašna představující život a kaskáda, která připomíná plynoucí čas. Hodiny před městským úřadem tak ponesou další symboliku - znamení Slunce.

„Nejdřív musíme najít místo, které bude s co možná nejdelší dobou slunečního svitu. Musíme si to vypočítat, jak dlouho tam to slunce bude svítit. Počítá se rovnoběžka a poledník,“ vysvětluje Jana Ptáčková z nedalekého Jedlí, která spolu s kolegou Antonínem Mangoltem dostala výrobu na starost.

Prozradili, že nejvíc práce zaberou měření a výpočty.

Podle Jany a Antonína je to tedy spíš tvůrčí, než manuální práce. Tady ve Štítech bude jednoduchá kovová konstrukce hodin, kterou umístí na velký neopracovaný kámen. Ten budou muset hledat v místním kamenolomu.

„To bude asi žulový nebo rulový kámen. Jde nám o to, abychom ten kámen měli v tom správném náklonu. Těleso hodin bude nad tím kamenem, čili ten kámen jako takový nebude muset mít žádnou povrchovou úpravu,“ říká Antonín Mangolt.

Většině místních se zdá nápad dobrý. Například Paní Jaroslava oceňuje hlavně novátorský přístup: „Každá nová věc je dobrá. Pokud na to bude svítit sluníčko a jsou na to peníze.“

Sluneční hodiny by měly zdobit náměstí už koncem jara.

autor: sol
Spustit audio