Lidé z malého města ze Šumperska učí v Praze, jak správně hospodařit

1. březen 2016

Štíty na Šumpersku jsou dnes známé rychlým rozvojem a samostatností. Přitom ještě před deseti lety bylo město zadlužené. Tehdy se radnice rozhodla, že musí jít jinou cestou.

O tom, jak se městu povedlo být nezávislé, snížit dluh a hospodařit s vlastními penězi, dokonce nedávno její zástupci přednášeli na konferenci o dotacích.

Na dotace se spoléhá spousta obcí. Některým obcím dovedou vytrhnout trh z paty, jiné zas litují, že o ně žádali a bojují s úředničinou. Štíty se rozhodly na ně nespoléhat a podle starosty Jiřího Vogela za ODS jim to vyšlo.

„Dotaci jsme využili na koupi zametacího stroje. Realizace a vyřízení dotace trvalo déle, než postavení kabin,“ říká.

Šéf radnice ve Štítech podotkl, že je důležité, aby město mělo dost svého majetku a vydělané peníze investovalo zpátky do sebe, tedy na opravy, stavby nebo údržbu. Největší chybu vidí v rozprodávání majetku.


„Aby to bylo celé pro nás nejvýhodnější, tak nabídneme práci lidem tady a budeme mít pod kontrolou veškeré jejich činnosti. Zároveň chceme, abychom peníze, které investujeme, vložili opravdu účelně a hospodárně,“ vysvětluje Jiří Vogel.

Štítů si všimli i pořadatelé pražské konference o evropských dotacích. Většina řečníků radila, jak správně čerpat dotace, zatímco Štíty přednášely o tom, jak je téměř nepotřebovat.


„Spousta z nich nečekala, že město s dvěma tisíci obyvateli může hospodařit s rozpočtem padesát šest milionů. Dotace jednou skončí a každé město si bude muset uvědomit, jaké má portfolio rozpočtových příjmů,“ dodává.

Odborník na veřejnou ekonomiku, Richard Pospíšil, si ale nemyslí, že čím víc majetku, tím lépe pro město.

„Činnost obce nespočívá v tom, aby hromadila majetek a aby dělala nové investice do toho nebo do onoho, protože potom to tu obec následně velmi zatěžuje v jejich provozních výdajích,“ komentuje situaci Richard Pospíšil.

Co se ale týče dotací, souhlasí s tím, že by rozhodně neměly pokrývat většinu výdajů obce a nejsou jí vždycky k užitku.

autoři: sol , Pavlína Robenková
Spustit audio