Šumperské kino Oko chce do sálu přilákat zrakově a sluchově hendikepované

24. květen 2016

Kino Oko v Šumperku chce, aby na filmy chodili i sluchově a zrakově hendikepovaní. Zdánlivě nemožné totiž umí moderní technologie. Proto kino požádalo o příspěvek Státní fond kinematografie.

O nákup takové techniky má zájem dalších zhruba třicet kin z celé republiky. Jestli fond šumperskému kinu vypomůže, nakoupí speciální sluchátka a brýle ještě letos.

„Je mi 26 let a mám praktickou nevidomost, takže zbytky zraku,“ říká Libuše Skálová, které se zrak začal zhoršovat ve dvanácti letech.

„Co obyčejně chodím do kina, tak jsem nic takového ještě nezažila. Myslím si, že bych to za zrakově postižené hodně uvítala,“ říká na nápad šumperského kina.

„Naše organizace asi před třemi lety navštívila představení, které bylo speciálně určeno pro skupinu zrakově postižených a ti si to velmi pochvalovali,“ říká Renata Jandrtová ze šumperské organizace nevidomých a slabozrakých.

„Spousta lidí by šla do kina třeba i se svou rodinou ráda, ale ptají se, co by z toho měli, když by šli do kina a ne všechno věděli,“ dodává Jandrtová.

Speciální zařízení pro diváky se zrakovým i sluchovým hendikepem by přitom mohlo být v šumperském kině ještě letos.

„Pokud bude mít neslyšící návštěvník titulkovací zařízení, tak ho vloží do držáku na nápoje. Je vybaveno kloubem, takže si může nastavit obrazovku, jak potřebuje. Potom je další varianta, že si vezmou brýle, kde poběží titulky. Ty bývají ještě doplněné o další informace,“ říká ředitel šumperského kina Kamil Navrátil.

Zrakově znevýhodnění diváci by naopak mohli mít k dispozici speciální sluchátka.

„Ve sluchátkách poběží popisná audio stopa. Ono to možná zní jako paradox, že nevidomí budou chodit do kina, ale mnohdy se jedná o páry, kdy jeden je takto znevýhodněn a druhý mu popisuje, co se ve filmu děje,“ říká Navrátil.

Ceny vstupenek by nová technologie neměla zvýšit.

„Chceme především divákům obsah v kině více zpřístupnit,“ uzavírá Kamil Navrátil a dodává, že nová technologie by měla stát asi 230 000 korun.

Odhaduje, že polovinu by mohl pokrýt příspěvek od Státního fondu kinematografie a zbytek doplatí kino z vlastní kapsy.

autor: sol
Spustit audio