Náhrobky ze zrušeného židovského hřbitova použili lidé v zahradách či jako dlažbu na dvorech

4. červen 2016

Zrušený židovský hřbitov v Prostějově nahradil park, do kterého obyvatelé nedalekých domů chodí venčit své psy. Židovská obec by ráda místu vrátila důstojnost, kterou si podle ní zaslouží.

Jenže park je před místní školou a město o navrácení náhrobků neuvažuje. Obě strany dál jednají, hřbitov zatím připomene výstava místního muzea.

„Je tam pohřbený můj praprapradědeček Jáchym Maier a jeho manželka Betty. Prokazatelně tito dva, zřejmě i nějací další lidé, jsou tam pohřbeni. Víme přesně, na jakém místě se ty hroby nacházely, ale náhrobky se nenašly. Například ten můj praprapradědeček byl pohřben naproti domu v ulici Studentská 21. Je to místo mezi lampou a stromem. Snad se do budoucna podaří náhrobky objevit,“ vypráví mi Tomáš Maier, který je původem z Prostějova.

Židovský hřbitov zlikvidovali nacisté za druhé světové války. Náhrobky z něj posloužily jako zídky, dlažba nebo schůdek do kurníku.

„Našli jsme jeden dvůr, který je jimi celý vydlážděný. Tam jsou některé náhrobky celé. Majitelé s tím zatím nechtějí nic dělat a ty náhrobky tam pořád jsou,“ popisuje Marie Dokoupilová, historička prostějovského muzea.

Židovská obec by ráda místu, kde v minulosti hřbitov byl, navrátila důstojnost. Některé její návrhy ale město odmítlo.

Náhrobky z bývalého židovského hřbitova v Prostějově

„Přišel nápad, že by se tato plocha mohla zrekonstruovat do podoby původního hřbitova. Nám se tento nápad nelíbil,“ uvádí primátorka Alena Rašková z ČSSD.

V místě je totiž škola a tělocvična. Město teď s Federací židovských obcí jedná o dalším postupu.

„Já věřím, že se dojde k nějakému řešení, aby to místo bylo pietně upraveno a do budoucna aby přispívalo městu Prostějov a také aby splňovalo nároky židovské komunity,“ říká předseda federace Petr Papoušek.

Zaniklý židovský hřbitov teď v Prostějově připomíná výstava s názvem Zaniklé zahrady života, na které si lidé mohou prohlédnout také části některých nalezených náhrobků.

Náhrobky z bývalého židovského hřbitova v Prostějově
autor: tas
Spustit audio