Novou digitální učebnu otevřela Univerzita Palackého v Olomouci. Je plná tabletů

17. červen 2016

Práci s tabletem začnou nově procvičovat studenti i akademici Univerzity Palackého v Olomouci. Ta otevřela svou první digitální učebnu. Navštěvovat ji budou hlavně budoucí pedagogové.

„Tím, že je to přenosné, tak si to studenti můžou vzít, individuálně se na to podívat, poslechnout si to, pracovat s tím neustále, když je to tam nahrané. Třeba když chybí v hodině. Takže to si myslím, že je super," pochvaluje si práci s tabletem studentka sociální pedagogiky Aneta Wojdylová.

V budoucnu by chtěla nejvíce pracovat s dětmi v dětských domovech. I tam mají dotykové technologie podle ní své místo. A jak výuku s nimi správně vést, si procvičí právě v nové učebně.

„Začneme pořádat kurzy pro akademické pracovníky, kteří budou potom tabletovou výuku integrovat do výuky pro budoucí učitele a pedagogické pracovníky. Většinou to bude součást nějakého předmětu, ale je klidně možné, že podle rozhodnutí jednotlivých vyučujících se část zkoušky bude odehrávat tím, že student bude muset prokázat určitou dovednost při práci s tímto druhem techniky," popisuje využití digitální učebny na univerzitě vedoucí oddělení dalšího vzdělávání Jiří Pospíšil.

Univerzita Palackého otevřela novou učebnu s dotykovou technikou

Věří, že nová dotyková technika chytne vysokoškolské učitele i studenty.Jeden příklad za všechny, jak tablety zpestřují běžnou výuku na školách, uvádí Michal Orság, ředitel Edukační laboratoře. Právě s její pomocí vznikla nová učebna i na olomoucké univerzitě.

Univerzita Palackého otevřela novou učebnu s dotykovou technikou

„Chceme naučit učitele, aby byli schopní předávat digitální kompetence svým žákům. Třeba tělesná výchova, kdy si učitelé můžou natočit žáky, jak běhají, a potom ve fyzice zjistit, jak jsou rychlí," říká.

I takové vychytávky s tabletem se budou olomoučtí vysokoškoláci učit od příštího semestru.

Univerzita Palackého otevřela novou učebnu s dotykovou technikou
Spustit audio