Archeologové na okraji Prostějova objevili 3 000 let staré hroby plné keramiky

22. červen 2016

Pod rodinnými domy v Domamyslicích na okraji Prostějova se ukrývá pravěké pohřebiště. Zhruba tři tisíce let staré hroby archeologové našli při záchranném výkopu.

V každém z nich leží na dvacet hliněných nádob. Hroby jsou přitom v záplavové oblasti říčky Hloučely, Takže jejich přítomnost i to, že zůstaly zachované, archeology velmi překvapilo.

Prostějovský archeolog Pavel Fojtík stojí nad jedním ze čtyř hrobů, které se podařilo při záchranném výzkumu zatím objevit. Je to právě ve chvíli, kdy se odstraňují poslední zbytky hlíny.

„To, co tady vidíme, jsou komorové hroby. Vidíte, že to původně byla čtvercová jáma se zaoblenými rohy o rozměrech 3x3 metry, jeden metr do hloubky. Tady ta kupa kamení, co máme za zády, to jsou necelé dva kubíky,“ ukazuje archeolog za sebe na navršené kamení.

Archeologové na okraji Prostějova objevili 3000 let staré hroby plné keramiky

„Když se podíváme na rozložení těch jednotlivých hrobů, tak vidíte, že jsou asi pět metrů od sebe. Dá se uvažovat o tom, že původně překrývaly ty konstrukce nějaké násypy, že to byla v podstatě mohyla, která byl navršená nad tou hrobovou komorou,“ popisuje.

V hrobech jsou rozbité keramické nádoby. V jedné bývá zpravidla lidský popel, další menší jsou okolo. Nechybí ani železný nožík.

Archeologové na okraji Prostějova objevili 3000 let staré hroby plné keramiky

„Dokumentuji hrob. Tady je nějaká amfora, ale nevím, jestli to byla nějaká popelnice,“ říká další z archeologů, který se právě sněží všechno nakreslit. Objev archeology překvapil.

„Když se podíváme tady na tu linii stromů, tak tam teče Hloučela. Pohybujeme se v záplavovém území. Tady, kde vidíte ten štěrk, tak to je původní říční terasa. Je to pro nás docela překvapení, že se tehdy lidé pohybovali v záplavovém území řeky Hloučely,“ popisuje Fojtík.

I přes vlhkost se ale keramika zachovala v dobrém stavu a archeologové ji po vyčištění doplní sádrou, aby získali přesnou představu o podobě nádob.

Archeologové na okraji Prostějova objevili 3000 let staré hroby plné keramiky
autor: tas
Spustit audio