Vypadá roztomile, v přírodě ale dokáže nadělat pěknou paseku. Ochočený Marty se už do ní nevrátí

3. červenec 2016

Štěně psíka mývalovitého objevili dělníci při bagrování. Protože malému predátorovi nedokázali ublížit, skončil na záchytné stanici v Pateříně na Olomoucku.

Nejraději má ovoce nebo pečivo, nepohrdne ani ptačími vejci nebo koroptví. A právě proto psíka mývalovitého myslivci loví.

Dříve byl k vidění jen v ZOO, dnes je v Česku běžně rozšířený. V záchranné stanici v Pateříně na Olomoucku si ale nevybírají, komu pomohou.

„Je to takový zajímavý tvor naší přírody. On sem vlastně nepatří. Ale já si myslím, že když v té přírodě je, tak v ní nějaký úkol plní. Minimálně sanitární,“ říká vedoucí záchytné stanice pro zvířata Ondřej Csik, který vytáhl z králíkárny štěně psíka mývalovitého.

„Přivandroval z Ruska, Polska. V Rusku se choval hlavně pro kožešinu. Je to zvěř, která se velmi dobře adaptovala v naší přírodě. Jediný predátor je tedy člověk,“ říká Csik.

Psík mývalovitý má dva měsíce. Jmenuje se Marty. Na zvířecí záchytku se dostal náhodou.

„Při jedné akci, kdy se čistě náhodně něco bagrovalo, tak vybagrovali noru. Staří to nepřežili. Mláďatům nikdo nedokázal ublížit. Byla slepá, stará tak tři dny, hodně malá.“

Marty - psík mývalovitý

Marty má zrzavou, na dotek příjemnou hrubší srst, a kolem očí černé skvrny. Během natáčení se v náručí Ondřeje Csika mazlil jako kočka.

„Protože byl slepý, tak teď už je absolutně ochočený. Je to pejsek. Hraje si s kočkama, s vydrou, je to kolektivní tvor.“

V české přírodě jsou psíci mývalovití škodná. Proto je myslivci mohou lovit po celý rok. Podle jejich olomouckého předsedy Jana Nastoupila jich každý rok v Pomoraví zlikvidují několik desítek.

„Vzhledem k tomu, že už i tak jsou stavy drobné zvěře, bažantů, koroptví, zajíců nízké, tak i tím, že tato zvířata, zejména pak mláďata loví, také ničí jejich snůšky, tak tím snižuje produkci této drobné zvěře a ochuzuje naši přírodu o tuto zvěř,“ vysvětluje Nastoupil.

Ondřej Csik si ale nevybírá, kterému zvířeti pomůže: „Kdyby to byl špitál, tak tam se taky nerozlišuje, jestli je pacient raubíř nebo poctivý člověk. Pro nás je to zvíře v nouzi a naše povinnost je mu pomoct.“

Marty se už do volné přírody nevrátí. Místo toho bude dělat osvětu. Třeba na školních besídkách.

autor: mot
Spustit audio