Do Lipníku nad Bečvou na Přerovsku se vrací tradice promítání pod širým nebem

31. červenec 2016

Stěna domu natřená bílou barvou, stovka židlí, nezbytná technika. Tak vypadá improvizované letní kino v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Funguje zatím jen přes prázdniny. Nahradilo jeden z prvních areálů na Moravě. Město ho zbouralo před šesti lety. Chátral a o promítání nebyl zájem. Za to teď měli na představení plno.

„Teď máme takovou levnou možnost, když tady tu bílou stěnu máme. Máme techniku, takže pokud ten nápad se lidem bude zdát úspěšný, tak bychom v tom chtěli pokračovat i v příštích letech,“ říká Jana Kašpárková ze Střediska volného času, které provozuje kulturní zařízení ECHO, kde se v zimě chodí do kinokavárny.

Terasa stojí na místě původního kina, teď ji pomaličku plní stovka židlí. Na první představení se chystá i technik Jiří Lakomý: „Zapojíme elektřinu, reproduktory, nastavíme projektor a budeme čekat do půl desáté, aby bylo trochu tmy.“

Mezitím si na trávě lidé rozkládají vlastní kempinkové stoličky, deky. Stmívá se a vypadá to, že bude plno. Z nostalgie přišla i Jarmila Musilová: „Moje vzpomínky jsou nádherný, protože jsme tady prožili spoustu krásných večerů. Sjížděli se sem lidé ze širokého okolí. Sedačky nestačily, používaly se deky. Pamatuji, kdy tu začal i sedmdesátimilimetrový film, na který jsme dříve jezdili do Ostravy. Pak lidé jezdili zase k nám.“

Poslední zkouška zvuku a obrazu a promítání může začít. Letnímu kinu se říká U čápů, hnízdo na komíně nad promítací stěnou je nepřehlédnutelné, stejně jako čtveřice zvědavých ptáků. Film Tajemství hradu v Karpatech začíná. U dalšího se Lipeňáci sejdou už příští měsíc.

autor: zem
Spustit audio