Archeologové objevili v Bludově na Šumpersku pozoruhodně zachovalou vodní stavbu

10. říjen 2016

Bludov na Šumpersku se může chlubit nevídaně zachovalým kamenným potrubím. Objevili ho archeologové. Před třemi stovkami let spojoval dva místní rybníky - Špalek a Bezděk.

Stavba podle historiků svědčí o výborné schopnosti našich předků hospodařit s vodou. Kamenný kanál totiž nepoškodily ani zemědělské stroje, které tam dnes obdělávají pole.

„Odhaloval se vyloženě ručně, protože to vzhledem k těm kamenům, které jsou mělko pod trávou, to ani jinak nešlo. Jak vidíte, kanál jsme odhalili v podstatě v původním stavu tak, jak se nám zachoval. Nic víc se s ním zatím nedělalo,“ vysvětluje archeoložka Barbora Tomešová.

Ploché kameny nejsou ničím spojené. Leží jen poskládané na sobě a mezi úzkými skulinami je jen letitý nános bahna.

„Jsou to lomové kameny údajně místního původu z bludovského lomu. Zídky jsou postavené z plochých kamenů do výšky zhruba padesáti centimetrů zatím. Dno jsme ještě neodhalili, takže to teprve uvidíme. Ale spoléháme na to, že bude opět vyložené z plochých kamenů,“ dodává Tomešová.

„To, co tady vidíme, je přepusť z rybníka Špalku do rybníka Bezděku. Tato přepusť je zaznamenána na nejstarších mapách i se stavidlem. Kdysi tady tedy bylo stavidlo, kterým byla regulována voda, která přecházela z jednoho rybníka do druhého,“ popisuje historik Zdeněk Doubravský.

Archeologové odhadují stáří kanálu na zhruba tři sta let. Rybníky tu ale podle historika Doubravského zakládal už ve středověku Jiří Tunkl z Brníčka. V těchto místech tedy bývalo ještě starší vodní dílo.

Objev historického bludovského kanálu

„Původně se tyto přepady vody nebo nátokové a výtokové roury dělaly dřevěné. Byly z dubu. Později ale toho dubového dřeva nebylo takové množství a přistoupilo se ke kamenům, kterými byly tyto strouhy vykládány,“ dodává Doubravský.

Archeoložka Tomešová je spíš skeptická: „Spíše se obáváme, že nenajdeme, protože tady za námi už je vidět uměle vytvořené koryto. Je to slepé rameno bludovského potoka. Takže to znamená, že v nějaké nedávné době tady musela projíždět těžká technika a probíhaly tu práce na tomto kanálu. Spíše tedy očekáváme, že tento nález bude definitivní a chceme dokončit celkovou podobu toho kanálu v tom rozsahu, který teď máme odkrytý.“

Na druhou stranu ale uznává, že ani s tímto nálezem vůbec nepočítala.

„Jsme překvapeni, protože všude okolo jsou obdělávaná pole. Čekali jsme, že něco takového se nedochová. Je tu poměrně mělko a přece jen zemědělská technika zasahuje orbou do hloubky 40 centimetrů a více. Jsme překvapeni a jsme rádi, že se nám to dochovalo,“ uzavírá.

K další práci se archeologové vrátí nejspíš na jaře nebo v létě příštího roku. Pak by už měli s určitostí vědět, jak velký je tento kanál a jestli se tady nedochovaly zbytky původního, ještě staršího koryta.

Objev historického bludovského kanálu
autor: sol
Spustit audio