Zábřeh má o jednoho čestného občana víc. Stal se jím režisér a herec Miroslav Krobot

11. listopad 2016

Obyvatele Zábřehu mezi sebe přivítali herce a režiséra Miroslava Krobota. Držitel ceny města Alfreda Radoka chodil na zábřežské gymnázium a strávil tam část svého dětství. K tomuto regionu upíná Krobot i část své umělecké tvorby.

„Já jsem si nejdřív myslel, když jsem viděl obálku od městského úřadu v Zábřehu, že je to nějaká pokuta. To mě napadlo jako první. Když jsem to otevřel, bylo tam čestné občanství. To jsem opravdu koukal,“ popisuje Miroslav Krobot svoji první reakci, když mu ze Zábřehu dorazil dopis s pozvánkou na udělení čestného občanství.

Na tohle město má režisér a herec příjemné vzpomínky a dodnes se sem rád vrací.

„To jsou spojené věci. Kousek škola, pak stadion, pak doma, pak večer kamarádi. To byl takový dobrý kolotoč,“ usmívá se.

Kromě čestného občanství a symbolického klíče od městských bran dostal šumperský rodák také pivo se svým jménem, které město nechalo uvařit speciálně pro tuhle akci.

„Jako Zábřežáci jsme velcí patrioti a s tím samozřejmě souvisí to, že máme radost z každého, kdo se ve světě nějakým způsobem prosadí. Byli bychom rádi, aby jeho působení tady v Zábřehu pokračovalo i v dalších letech,“ říká lidovecký starosta František John.

Díra u Hanušovic vytváří nudný děj ve fiktivní vesnici na Hané, kde se nic neděje

Podle něj je velká pocta, že se Miroslav Krobot k Zábřehu hlásí.

„Myslím, že to Zábřežsko a Jesenicko má tu výhodu, že bylo jakoby zapomenuto a teprve ex post to lidé objevují. Pamatuji si ze 70. let, že jet někam ke Králickému Sněžníku znamenalo, že jedete do úplné, s prominutím, díry. Ale teď mluvíte se spoustou lidí, kteří mluví o tom, že tam byli a jak to bylo úžasné. Hemží se to turisty, takže si myslím, že je to úplně logické, že si to filmaři najdou,“ dodává novopečený občan města Zábřeh, který se i ve své umělecké tvorbě do Olomouckého kraje stále rád vrací.

Jako například se svým debutovým počinem Díra u Hanušovic nebo právě připravovaným filmem Kvarteto.

autor: sol
Spustit audio