Je mu 35 let a už patří k veteránům české armády. Teď se chystá plnit úkol na Mali

6. leden 2017

Vlastimil Vašina má 35 let a přesto už patří k veteránům české armády. Jako instruktor působil v několika zahraničních misích. Za pár týdnů odletí spolu s českým kontingentem do Mali. Emoce do své práce neplete. Jak říká, jde tam jen plnit svůj úkol.

V Mali bude sloužit v rámci mírové mise. Zatímco většina jeho kolegů bude chránit tamní velitelství, jeho čeká práce s příslušníky malijské armády. Bude je totiž učit.

Prap. Vlastimil Vašina sedí v autě a projíždí Libavou. Právě míjí své kolegy. Někteří leží přímo na cestě. Nacvičují zásah při dopravní nehodě. Drtivá většina z nich jsou mladí muži a do zahraniční mise vyjíždí vůbec poprvé. Vlastimil Vašina je ale už ostřílený veterán. Do Afriky jede jako mentor.

„To znamená, že se budeme zabývat výcvikem místní armády, společně s kolegy z Evropské unie. Převážně z Belgie a Německa,“ říká.

Výuce zahraničních kolegů se Vlastimil Vašina věnuje už několik let: „Působil jsem dva a půl roku jako instruktor u složky BMATT, což je britská část ve Vyškově. Školili jsme vojáky z Ukrajiny a z dalších východních států. Zároveň jsme se podíleli na encounter training, což byl výcvik přímo v konkrétní zemi. Byl jsem měsíc v Rumunsku, kde jsme školili vojáky do Afghánistánu.“

Počátkem března Vlastimil Vašina na šest měsíců odletí do Afriky. V rámci mise Evropské unie bude pomáhat malijským jednotkám v boji proti islámským radikálům. Tím, že Malijce bude školit.

„Jejich vycvičenost nemá dostatečnou úroveň, aby mohli potlačovat to, co se děje v severní části země. Snažíme se jim pomoct předat naše zkušenosti, které jsme získali v operacích,“ dodává.

Procházíme cvičištěm. Vojáci tu figurantům zastavují krvácení a jejich kolegové jim z korby aut kryjí záda. Neustále přitom monitorují celý prostor. Vlastimil Vašina s komisařem Zbyňkem Sedlákem hodnotí, jak akci zvládli.

„Pořád to ještě pilujeme, takže menší drobnosti by se tam našly. Ve finále ale to šetření proběhlo tak, jak mělo. Kluci odvedli dobrou práci. Všichni samozřejmě doufáme, že toto kluci nikdy na misi potřebovat nebudou,“ uzavírá Zbyněk Sedlák.

autor: kra
Spustit audio