Na univerzitu s předstihem: Olomouc jako jediná dává šanci středoškolákům zkusit studium nanečisto

30. leden 2017

Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci nabízí jako jediná vysoká škola v České republice možnost nadějným středoškolákům zkusit si studium nanečisto. Díky projektu Newton si mohou studenti vybírat semináře a workshopy. Do pilotního zimního semestru se zatím zapojili dva studenti.

Jedním je student olomouckého Slovanského gymnázia Jakub Dostál - čerstvý držitel ceny Česká hlavička. Druhým kroměřížský gymnazista Petr Sedláček, který udělal vysokoškolskou zkoušku z algoritmické matematiky, podle svých slov trávil ve škole tři dny v týdnu. „Příští semestr tu plánuji být čtyři dny v týdnu. Z maturity obavy nemám, musím uznat, že státní maturita není zdaleka tak obtížná jako zkoušky na vysoké škole,” myslí si.

Kantoři k němu přistupují stejně jako ke starším studentům. „Metrem mi měří stejným. Jsou ale překvapení, že nemám index. Většina místních kantorů ani neví, že takový projekt existuje,” říká Sedláček, který má v plánu dostat se na zahraniční univerzitu.

Student Petr Sedláček

Nadaní studenti se nudí

Podle garanta projektu Martina Kubaly mají přírodovědní talenti o paralelní studium zájem. „Uvádí, že je to pro ně smysluplné trávení volného času a rozšiřování znalostí oproti těm, které můžou dostat na střední škole. Máme tedy poměrně silnou zpětnou vazbu, že se ty nadané děti na středních školách nudí. Jejich kapacita je daleko vyšší,” říká Kubala.

„Současná legislativa bohužel neumožňuje, aby (talentovaný student, pozn. red.) nastoupil do vysokoškolského studia před složením maturity. Pokud nastoupí na fakultu k nám, může požádat toho, kdo ho zkoušel, aby mu zkoušku uznal. Je možné, že ho dotyčný nebude chtít zkoušet podruhé,” říká garant projektu Newton, který nese své jméno po Isaacu Newtonovi. Newton nastoupil už v patnácti letech na univerzitu, což mu prý pomohlo k tomu, že své nejvýznamnější objevy stihl přinést na svět do svých pětadvaceti let.

Do projektu se zájemci můžou hlásit do 5. února, na seznamu už jsou dva studenti, včetně první dívky. „Jeden má zájem o fyziku, dívčina o biologii,” říká Kubala.

autoři: bam , pj , vis
Spustit audio