Jeseničtí penzisté se mohou ode dneška svézt městským senior taxi

1. únor 2017

Do ulic Jeseníku dnes poprvé vyrazí městské senior taxi. Radnici přitom trvalo rok, než se jí podařilo sehnat provozovatele dotované služby. Někteří lidé postup města kritizují, zvýhodněné jízdné totiž důchodcům nabízí už jedna z místních taxislužeb.

Jeseník budou ode dneška křižovat sytě červená auta s bílým nápisem senior bus - penzisty budou vozit na předem určená místa, jako jsou úřady, ambulance lékařů, pošta nebo nádraží a hřbitovy.

Za volantem se bude střídat trojice řidičů: „Jsou vyškolení, takže jsme přesvědčeni o tom, že budou nabízet kvalitní službu,“ říká ředitel Technických služeb v Jeseníku Jaroslav Ryčl.

Právě městská společnost uspěla ve čtvrtém kole výběrového řízení na poskytování dotované seniortaxi. Městské senior taxi má svá pravidla. Důchodce musí mít nad 75 let a auto si musí předem objednat. Nárok má na čtyři jízdy v měsíci a za každou zaplatí dvacet korun.

„Důchodce zaplatí dvacet korun při nástupu a potom bude za každý ujetý kilometr účtováno městu 15 korun plus DPH,“ říká Ryčl.

Mezitím, co město hledalo provozovatele senior taxi, nabídla zvýhodněné jízdné penzistům i soukromá taxislužba.

A získala si už desítky stálých klientů. Pravidelně s ní jezdí třeba Emílie Obdržálková. Jak říká, neměnila by: „Neměla bych n ni nárok, protože je mi teprve 72 let a jsou tam podmínky, které mi nevyhovují. Auto nemám a jsem odkázaná na službu taxíku.“

Nabídka soukromé traxislužby by bohatě stačila, soudí někteří zastupitelé města: „Nevidím důvod, proč by tady měla být další taxislužba,“ říká zastupitel František Mencner z KSČM: „Vidím to jako mrhání penězi.“

Místostarostka Zdeňka Blišťanová z TOP09 ale nad takovým názorem jen kroutí hlavou: „Plýtvání peněz to rozhodně není. Je to služba lidem, kteří tady žijí.“

Po roce chce vedení města senior taxi vyhodnotit. A nevylučuje, že podmínky pro penzisty zmírní.

autor: aja
Spustit audio