Centrum Olomouce ožije. Jeden z domů na Dolním náměstí se promění v kulturní centrum

8. březen 2017

Olomouc bude mít nové kulturní centrum. V jednom z historických domů vznikne divadelní scéna, galerie nebo kavárna. Zároveň bude centrum místem pro aktivity napříč všemi generacemi. Vzniknout tu má otevřený prostor pro českou i mezinárodní uměleckou scénu.

„V těchto prostorách by měl vyrůst bar. Chtěli bychom, aby ta kavárna byla trošku jiná, než jsou všechny kavárny ve městě. Myslíme si, že tady určitý typ kavárny chybí,“ líčí zatím v prázdných přízemních prostorách své představy ředitel obecně prospěšné společnosti DW7 Jan Žůrek.

Ukazuje prostory, které zabírají přes 600 metrů čtverečních ve dvou patrech. Společnost se kromě pořadatelství mezinárodního festivalu Divadelní Flora stará také o chod olomouckého Divadla na cucky, komunitní zahradu Za(o)hrada nebo Galerii W7.

V centru Olomouce vznikne nové kulturní centrum

„Chceme otevřít tento prostor všem generacím a to nejen prostřednictvím těch kulturních aktivit jako jsou představení nebo koncerty, ale také formou různých vzdělávacích aktivit, workshopů pro děti, seniory i teenagery. Další důležitý cíl je vtáhnout do centra města život a neméně důležitý cíl je, že Olomouc a vůbec celý region potřebuje prostor pro nezávislou kulturu, pro současné divadlo, tanec i pro mladé výtvarné umění. To všechno by se v těchto prostorách mělo nacházet,“ nadšeně sděluje své vize Žůrek.

Od příští divadelní sezóny se ujme role umělecké vedoucí Divadla na cucky Silvia Vollmannová. Chce ji odstartovat premiérou jedné z netradičních divadelních forem – seriálu.

V centru Olomouce vznikne nové kulturní centrum

„Diváci se už teď mohou těšit na divadelní sitcom, u kterého slibujeme pokračování. Více méně se bude týkat mladých lidí, takže sitcom ze života. Máme tam další tituly, které zatím ještě nechci prozradit. Měly by se ale týkat autorského divadla a tematicky by se měly točit kolem českých a olomouckých reálií. Mělo by to být takové dokumentární divadlo,“ říká Vollmannová.

Nové kulturní centrum bude jen pár metrů od paláce, ve kterém kdysi bývalo historicky vůbec první olomoucké divadlo. Myšlenkou na nové divadlo v centru Olomouce je nadšený i majitel budovy Josef Kvapil, držitel ceny Via Bona za filantropii „Připadá mi velmi smysluplné, když tady ty prostory budou využity jinak než na obchod nebo restauraci a podobně. To je jistě taky fajn, ale přece jen divadlo na Dolním náměstí je věc, která mě velmi láká a těší mě, že to tady bude.“

Jan Žůrek dodává: „Pro nás je velké štěstí, že jsme na tento prostor na Dolním náměstí narazili, že nám pan Kvapil dal důvěru a že tu budeme moci naše aktivity rozvíjet. Myslím si, že to, co zatím probíhalo trošku ve stínu a ústraní, byť blízko centra města, tak tím, že to vytáhneme takto na světlo na Dolní náměstí, tak to našim aktivitám nesmírně pomůže.“

V centru Olomouce vznikne nové kulturní centrum

Opravy dvoupatrové budovy přijdou na necelé tři miliony korun. Peníze chce společnost DW7 získat z veřejných i soukromých peněz.

V centru Olomouce vznikne nové kulturní centrum
autor: bam
Spustit audio