Šumperk chce zachránit hotel Sport. Nevyužívaná budova na kraji města má podle něj potenciál

22. září 2017

Ztrátová budova spojená se soudní kauzou, špatné zateplení a nezájem klientů. To všechno spojuje hotel Sport na kraji Šumperka. Radnice proto investuje dvacet milionů korun, aby budovu zachránila. Navíc se z ní má stát atraktivní místo pro turisty, podnikatele i jejich zákazníky.

„Je možnost udělat výtah, což je podmínka pro zprovoznění tohoto patra,“ říká lidovecký místostarosta Šumperka Tomáš Spurný v nejvyšším patře hotelu Sport.

Všechny pokoje jsou prázdné, ze zdí padá omítka a nejsou tu světla ani dveře. Jako kdyby patro nebylo dostavěné.

„V havarijním stavu máme střechu objektu a nejsou ani dokončeny některé okenní otvory, takže vykazujeme velkou ztrátu za jeho vytápění,“ říká.

Podle Spurného to tu tak vypadá už od sedmdesátých let, kdy budova vznikla.

Městská firma doplácí ročně na jeho provoz asi půl milionu korun. Momentálně slouží budova především jako zázemí pro sportovce a jejich fanoušky. Radnice sem chce ale přilákat nové živnostníky.

„Masér, fyzioterapeut, výživový poradce a tak dále. Pokud by se nám nepodařilo zajistit tyto služby, nabízí se rozšíření ubytovacích kapacit,“ popisuje Spurný.

Chátrající patro Hotelu Sport

O patro níž tu najdeme restauraci, kterou provozuje Martin Málko. Momentálně jediný nájemce v budově. Doufá, že změny přilákají do hotelu na kraji města víc zákazníků.

„Je to z ruky. Na pivo sem nikdo večer nepůjde. Pokud tady bude nějaký pohyb lidí, například rehabilitace, tak ten hotel bude využitý,“ je přesvědčený Málko.

Hotel mimo jiné ztratil část příjmů za bývalého vedení. Někdejší ředitel Luděk Šperlich nevymáhal od bývalého nájemce, pohledávky. Ty se vyšplhaly na několik milionů korun, za což ho Šumperský okresní soud nepravomocně potrestal dvouletou podmínkou, proti které se odvolal. Současné vedení chce proto postupně dohnat i tyto ztráty.

Chátrající patro Hotelu Sport
autor: sol
Spustit audio