Šéf Moravské filharmonie rezignuje, požadovaly to odbory. Teď slibují, že budou hrát, jak nejlépe umí

31. květen 2017

Po čtyřiadvaceti letech rezignuje ředitel Moravské filharmonie Olomouc Vladislav Kvapil. V posledních měsících čelil kritice odborů. Do zvolení nového ho Rada města pověřila řízením filharmonie.

„Vzali jsme na vědomí vzdání se funkce ředitele příspěvkové organizace Moravská filharmonie Olomouc pana Kvapila s účinností od 1. června,“ začal s informacemi o odchodu Vladislava Kvapila náměstek primátora Pavel Urbášek z ČSSD. Město je totiž zřizovatelem orchestru.

„Rada města Olomouce pověřila pana Kvapila zastupováním ředitele a to do doby jmenování nového ředitele, který by měl vzejít z výběrového řízení. Současně Rada města Olomouce uložila mně, abych určil podmínky výběrového řízení,“ dodává Urbášek.

Tím datem je 13. červen.

„Rada města Olomouce oceňuje toto rozhodnutí a jaksi oprávněně očekává neméně vstřícně kroky ze strany nespokojených členů orchestru,“ doplňuje.

Na tento vstřícný krok chtějí odbory reagovat obdobně, tedy vstřícně.

„Vystoupíme na koncertě ve fracích, nebudeme vystupovat v tričkách. Tento krok, kdy ředitel odchází z filharmonie, bereme jako začátek cesty. Bude to ještě dlouhá cesta k vybudování kvalitního orchestru a kvalitního managementu. Myslíme si, že by všechny tři složky, zřizovatel, zaměstnanci i posluchači měli spolupracovat,“ říká předseda odborové organizace Vojtěch Pospíšil.

Odbory kromě odstoupení ředitele požadovaly otevřené a hlavně rychlé výběrové řízení na jeho místo s časově omezeným mandátem. I tady jsou odbory vstřícné: „Požadavek na to transparentní výběrové řízení i na to omezení funkčního období ředitele není kontroverzní. Je možné na něm nějakým způsobem dosáhnout škody,“ doplňuje Pospíšil.

Odbory kritizovaly ředitele Kvapila dlouhodobě. Vyčítaly mu manažerská a ekonomická pochybení. Rada města se případem Vladislava Kvapila zabývala. A kvůli výsledkům auditu potrestala ředitele vytýkacím dopisem, maximálním snížením ročních odměn a nápravou provozní legislativy. Odmítala ale odvolání ředitele Kvapila. Část orchestru se proto rozhodla pro protest, kdy při koncertu na svátcích města měla vystoupit místo fraku v tričkách.

Po rezignaci Vladislava Kvapila hudebníci slibují, že budou disciplinovaně a soustředěně hrát a také s městem spolupracovat při přípravě výběrového řízení na nového ředitele Moravské filharmonie Olomouc.

autor: bam
Spustit audio