Dům s městskými byty v Prostějově chátrá. Obyvatelé si stěžují, že město do něj neinvestuje

15. červen 2017

Plíseň, padající omítka, kusy zdiva ležící na pavlačích, které jsou proti pádu zabezpečené tenkými železnými tyčemi. To jsou podmínky, ve kterých žijí někteří Prostějované v městských bytech na ulici Šárka. Platí v nich o polovinu menší činži než jiní nájemníci. A to je důvod, proč město do domu neinvestuje.

„Je tu plíseň, promrzá to. Bydlím úplně na konci, kde je opadaná omítka a zatéká tam,“ říká jedna z obyvatelek takzvaného Parlamentu, jak obyvatelé domu přezdívají. Nechce uvést své jméno. Nájemné v bytě převzala po své babičce, bydlí v domě už několik let. Teď dokonce s malým dítětem.

S jejím popisem souhlasí i domovnice: „Tady není zateplení, nová okna, střecha je stará. Jsme snad jediní na Prostějovsku, kteří máme tak hnusný, doslova hnusný, dům. A když chceme, aby něco opravili, tak řeknou, že na to nejsou peníze,“ zlobí se.

Město podle ní v domě pouze provizorně opravuje havarijní stav. „Ten dům je ve špatném technickém stavu. Je také poplatný době, ve které vznikl. Jsou to malé garsonky, kde sociální zázemí bylo mnohdy vybudováno jako součást kuchyně a podobně,“ vysvětluje náměstek primátorky Zdeněk Fišer z ČSSD, proč dům podobně jako jiné městské domy zatím radnice neopravila.

Takzvaný "Parlament" v Prostějově

Kdyby radnice dům opravila, zvýšilo by se nájemné a řada z jeho obyvatel by na ně nedosáhla. Navíc by se zmenšil počet bytů a město nemá zbylé lidi kam umístit. Jde tak podle něj o začarovaný kruh. Jenže město před nedávnem právě zvýšení nájemného avizovalo.

„Nájemné je tam poloviční než u jiných městských bytů. Někteří obyvatelé tam mají tak nízké sociální příjmy, že by nebyli schopni to standardní nájemné, které by tam vzniklo, uhradit,“ říká Fišer.

„My už jsme snad i rezignovali. Kam máme jít? Já bych hned šla pryč, ale nemám, kam,“ reaguje domovnice s tím, že se znovu pokusí s městem o rekonstrukci domu jednat.

autor: tas
Spustit audio