Jedy z Lutína i po letech ohrožují pitnou vodu na Prostějovsku. Olšany u Prostějova se snaží o sanaci

27. červen 2017

Podzemními vodami se šíří dál chemikálie z bývalého závodu Sigma Lutín. Kontaminované ložisko se pomalu blíží ke zdrojům pitné vody. A to nejen pro některé obce na Prostějovsku ale i pro samotný Prostějov. Olšany u Prostějova proto znovu zahájily jednání s Olomouckým krajem o případné sanaci.

Že voda ze studní není pitná, tady ví každý. Kvůli znečištění v ní můžou být karcinogenní látky. Nezávislý starosta Olšan Milan Elfmark se teď snaží domluvit s Olomouckým krajem na vyčištění spodních vod.

„Jedná se o lokalitu, která je významným zdrojem pitné vody pro celé Prostějovsko a velkou část Olomouckého kraje. Máme před sebou mapu, která ukazuje, jak je toto území zasaženo chlorovanými uhlovodíky. Ukazuje ten kontaminační mrak, který postupuje v rámci přirozeného toku spodních vod, takže se momentálně nachází pod částí obcí Olšany u Prostějova, Hablov, Dubany a Vrbátky,“ říká starosta.

Jenže obec na sanaci za přibližně 180 milionů korun nemá peníze. Olomoucký kraj přislíbil spolupráci.

„Olomoucký kraj je připraven se finančně spolupodílet na sanaci. Hlavním důvodem je to, že se v této lokalitě nachází prameniště pitné vody,“ potvrzuje mluvčí Kamila Navrátilová.

Znečištění vody na Prostějovsku patří podle ředitele olomoucké pobočky České inspekce životního prostředí Radka Pallóse k největším v republice: „Tento rozsah znečištění a ohrožení zdroje pitné vody pro zásobování obyvatel je poněkud větší. Na pomyslném žebříčku je to v Olomouckém kraji určitě jednička a i v celorepublikovém srovnání je ta priorita značně vysoká.“

S odstraňováním ekologické hrozby by Olšany chtěly začít v polovině příštího roku.

autor: tas
Spustit audio