V Mostkovicích na Prostějovsku se musí místo opravy chodníku postarat o opuštěné psy

31. červenec 2017

V Mostkovicích na Prostějovsku opravili chodník jen do poloviny. Na tu druhou už letos nezbylo. Obec se totiž musí nečekaně postarat o psí spřežení, které zůstalo na tři měsíce bez majitele. Náklady na pobyt psů v útulku obec odhaduje na 180 tisíc korun. Peníze bude vymáhat po majiteli smečky.

Před měsícem policie odvedla majitele psů do vězení, kde má strávit čtvrt roku. Devatenáct psů zůstalo na pozemku v katastru Mostkovic.

„Je to sedm dospělých fen, pět psů a sedm štěňátek, z toho pět pejsků a dvě fenky,“ vypočítává majitelka pozemku Marcela Fojtová, která nechala smečku odvézt do útulku.

Obec podle předsedkyně Ligy na ochranu zvířat Dagmar Kubištové nemá možnost se psy nakládat.

„Tady je jasně znám majitel psů, takže to nejsou psi bezprizorní. Byť se to obci nemusí líbit, musí uhradit veškeré náklady za pobyt psů v útulku. Pak má samozřejmě možnost vymáhat náklady po majiteli,“ upřesnila Kubištová. Podle ní jde o výjimečný případ, se kterým se běžně ochránci zvířat nesetkávají.

Obec Mostkovice se musí postarat o psí smečku

„Teď budu doufat, že ho pustí z vězení a vezme si psy zpátky,“ říká starosta Mostkovic Jaroslav Peška. Až majitele psů propustí, bude po něm peníze, které byly určeny na opravu chodníku, vymáhat.

autor: tas
Spustit audio