Obyvatelé Rapotína si stěžují na hluk pil a sekaček. Omezující vyhlášku ale obec nechystá

21. červenec 2017

K nedělnímu ránu určitě patří dobrá snídaně, pohoda a klid. Občas to ale zhatí pracovitý soused, který se pustí do řezání dřeva nebo sekání trávníku. Zvuky motorových pil často budí obyvatele Rapotína. V obci letos přibylo tolik stížností na hluk, že se jimi museli zabývat zastupitelé. Místní jsou ale nespokojení. Jejich žádosti na omezení hlučných prací neuspěly.

Obyvatelé Rapotína si stěžují, že se zvuk křovinořezů a motorových pil ozývá i večer nebo brzy ráno o víkendu. „Dělá se průběžně celý týden. Vzhledem k tomu množství a k zástavbě v obci, je to z každého kouta vždycky trochu slyšet,“ potvrzuje jeden z místních, pan Luděk.

Lidé se proto stále častěji obrací na vedení obce. „Na hluk si lidé stěžují v době, kdy chtějí mít nějaký klid, například o víkendu. V letošním roce toho bylo ale o něco víc,“ říká nezávislý starosta Pavel Žerníček.

Problém řešili i zastupitelé, nakonec ale rozhodli, že obecně platnou vyhlášku vydávat nebudou. „To není tak úplně jednoduché, vymahatelnost je v podstatě nemožná,“ dodal starosta.

V Petrově nad Desnou hlučné práce omezili

Podobně se k tomu staví například vedení Šumperka nebo Velkých Losin. Kde ale obecní vyhláška funguje, je sousední Petrov nad Desnou. Podle nezávislého starosty Jana Vaníčka se jen výjimečně stane, že ji obyvatelé poruší.

„Samozřejmě ze začátku se to stávalo, i teď se to stane. Ale vždycky se sousedé mezi sebou nějak domluvili. Zatím jsme neměli případ, že bychom to museli řešit například přestupkovým řízením,“ uvedl Vaníček.

Vedení Rapotína bude zatím obyvatele upozorňovat například ve zpravodaji nebo na úřední desce. Vydání obecního zákazu zváží, pokud bude počet stížností i přesto narůstat.

autor: sol
Spustit audio