Včelaři na Olomoucku mají méně medu než loni. Může za to chladné jaro a sucho

21. červenec 2017

Jednu z nejhorších sezón zažívají včelaři na Olomoucku. Jarní květový med ještě vytočili, s tím pozdějším tmavým už je to horší. Může za to chladné jaro a hlavně sucho. Práci včelařům na Hané komplikuje i včelí mor. Nejvíc řádí právě v Olomouckém a Zlínském kraji.

Už loňská sezóna byla pro včelaře podprůměrná, letos bude medu ještě míň. „Sezóna je velmi krátká. Normálně v dubnu včely létají na javory a ovocné stromy. Tento rok byla taková zima, že včely celý duben neopustily úl. Takže je ta sezona o celý měsíc kratší,“ říká jeden z největších včelařů na Olomoucku Jan Kubeš.

Světlého květového medu vytočili včelaři ještě poměrně dost. Výhodu mají ti s úly poblíž řepkových polí. „S tmavými medy je to letos velmi špatné. Lesy vysychají. Smrky nejsou v dobré kondici a producentům medovice se na nich nedaří. Mám pocit, že podmínky na včelaření se tu zhoršují,“ povzdychl si Kubeš.

Ceny medu zřejmě porostou

Podobně to vidí i předseda včelařů na Šternbersku Leo Czabe. „V průměru se dalo vytočit kolem 40 až 50 kilo, loňský rok už byl horší, letos je to na květových medech 15, maximálně 20 kilo, další jen v rámci několika kilogramů,“ upřesňuje Czabe.

Situace se může odrazit i na ceně medu. Měnit se ale podle Czabeho bude nejdříve na podzim. „V tuto dobu nižší ceny drží drobní včelaři, kteří mají často obavu med zdražit, aby si o nich sousedi neřekli, že je chtějí nějak ošidit. V srpnu nebo září budou už tito včelaři úplně bez medu a potom se ukáže, kolik je ho ještě v oběhu,“ dodává k možnosti zdražování.

Problémy včelařům v kraji způsobuje i mor včelího plodu. Veterináři jim nařídili spálit úly na 27 místech.

autor: mot
Spustit audio