Novou sezónu Moravské filharmonie zahájí houslista Václav Hudeček

16. srpen 2017

Nadcházející sezonu Moravské filharmonie Olomouc zahájí houslový virtuos Václav Hudeček. Koncertem na začátku října oslaví 50. výročí své hudební kariéry. V 72. koncertní sezoně se posluchači mohou těšit především na hudbu období romantismu a klasicismu. Zazní ale i díla dvacátého století.

Tóny Dvořákova houslového koncertu otevřou sezonu Moravské filharmonie. Hlavní hvězdou úvodního koncertu bude Václav Hudeček, který si s orchestrem zahraje znovu po letech. Vůbec poprvé s ním hrál, když mu bylo patnáct.

„Václav Hudeček dostal nabídku na koncertování s londýnským symfonickým orchestrem v Londýně, kde měl provést Paganiniho koncert. V té době neměl Václav za sebou žádnou zkušenost s takovým tělesem. Jeho tehdejší profesor obvolával všechny orchestry. Místní šéfdirigent Jaromír Nohejl tehdy řekl, že přece nenechají toho kluka bez zkušeností reprezentovat v Londýně a zařídil tady desítky koncertů pro školy. Václav díky této velké zkušenosti v Londýně uspěl,“ vypráví zastupující ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil.

Premiéru bude mít koncert pro fagot olomouckého skladatele Jana Vičara

Zazní i světová premiéra koncertu pro fagot skladatele Jana Vičara. „Pan profesor Vičar je významná skladatelská osobnost. My jsme shodou okolností před dvěma lety uváděli jeho skladbu Žítkovské bohyně, potom jsme se domluvili na natočení jeho profilového cédéčka,“ říká Kvapil o předchozí spolupráci s olomouckým skladatelem.

„Během toho natáčení jsme se s panem profesorem několikrát setkali a on mi řekl, že píše fagotový koncert a že ho píše pro jednoho z našich nejlepších fagotistů, laureáta Pražského jara Jana Hudečka. S panem šéfdirigentem jsme si společně řekli, že by to bylo velmi zajímavé mít tady v Moravské filharmonii světovou premiéru s excelentním interpretem, takže potom už to bylo velmi jednoduché,“ dodává k aktuálnímu projektu.

Filharmonie do nové sezóny chystá řadu výjimečných koncertů. Patří k nim projekt Hrajeme s filharmoniky, ve kterém si s profesionálními hudebníky zahrají nejlepší žáci olomouckých základních uměleckých škol.

V nadcházející sezóně se bude s Moravskou filharmonií loučit jako šéfdirigent Petr Vronský. Jak ale Vladislav Kvapil ujistil, Petr Vronský se před olomouckým publikem bude i nadále objevovat jako hostující dirigent.

autor: bam
Spustit audio