Jeseník přesune knihovnu do prostor divadla. Její budova je v havarijním stavu

30. červenec 2017

Jesenické knihovnice už se nebudou bát, že se na ně zřítí stropy. Po letech, kdy upozorňovaly na špatnou statiku budovy, se konečně dočkají nového zázemí. Jeseník získal mnohamilionovou dotaci na rekonstrukci zadního traktu divadla, kam se mimo jiné knihovna přemístí.

Knihovna sídlí přes 60 let v historické budově v centru města. Podlahy jsou už velmi chatrné. V dětském oddělení se proto může pohybovat pouze omezený počet osob. Jinak by se kolegyně v přízemí bály, že se na ně strop zřítí.

„Tady na dětském oddělení se hodně chvěje podlaha. Když sedíme u stolu a je tady víc dětí, tak se nám třepe monitor. Musíme děti zklidňovat, aby se moc nepohybovaly všechny naráz,“ zdůrazňuje knihovnice Daniela Přibylová.

Špatný stav podlahy je cítit především v jedné z kanceláří u cesty, na důkaz si vedoucí knihovny Eva Pavlíčková sedá za stůl. Přitom je vidět, jak s ní židle samovolně ujíždí. „Musím se držet stolu, protože ujíždím. Jsme rádi, že jsme dole podepřeni sloupy. To je taková naše jistota,“ říká.

Vedle problémů se statikou má knihovna nedostatek skladů

Kromě špatné statiky trápí knihovnice i nedostatek místa pro skladování knih. Část z nich mají na půdě. „My už sem knihy nedáváme, ale protože je nemáme kam jinam převézt, zůstávají zatím na půdě. Kape nám tady voda ze střechy. Abychom neměly mokrou podlahu a koberec, tak jsme si sem daly kýbl,“ dodává Eva Pavlíčková.

Knihovna Jeseník v havarijním stavu

Asi čtvrtinu knížek ze svého fondu skladují knihovnice mimo budovu. Ale ani po přestěhování se většího skladovacího prostoru nedočkají. „Nevypadá to. Pořád bude potřeba externí sklad. Není možné uskladnit na jednom místě 58 tisíc knih,“ přiznává ředitel Městských kulturních zařízení Jiří Juráš.

Na úpravu zadního traktu divadla, kam se knihovna přestěhuje, získala radnice dotaci. Dohromady přijde rekonstrukce včetně vybavení interiérů asi na 43 milionů korun. „Samotná knihovna bude v bytovém domě 870. Krčkem se spojí s bočním traktem divadla, bývalým loutkovým divadlem. Dole bude multimediální učebna a nahoře bude menší hudební sál,“ popisuje Juráš.

Podle něj bude nutné posílit i tým zaměstnanců. Odhaduje, že rekonstrukce by měla být hotová do konce příštího roku.

V Hejčíně dnes začínají stavět nový depozitář Vědecké knihovny Olomouc. Hotový bude za rok
Kulturní dům ve Velké Bystřici se na půl roku promění v mateřskou školku
V České Vsi plánují opravit plavecký bazén, sousední Jeseník chce postavit nový. Oba se ale neuživí

autor: aja
Spustit audio