Obecní policie ve Štěpánově počítá s výpomocí z okolních měst. Umožní to novela zákona

31. červenec 2017

Městské a obecní policie v celém Česku se potýkají s nedostatkem strážníků. Od nového roku by jim měla pomoct novela zákona, která čeká na podpis prezidenta. Díky ní si budou moct policie vzájemně na větší akce strážníky vypůjčit. Toho chce využít například policie ze Štěpánova na Olomoucku.

„Během hodů se strážníci soustředí hlavně na veřejný pořádek. Letos budeme sloužit v pěti členech, čtyři strážníci a jeden asistent prevence kriminality ze Štěpánova. Zatím dostaneme jenom jednu hlídku od státní policie ze Šternberka,“ říká velitel obecní policie Pavel Novotný.

Na slavnosti, které budou mít ve Štěpánově v polovině srpna, se místní strážníci připravují dlouho dopředu. Aby vše bez problémů zvládli, potřebovali by ještě jednou tolik lidí. Příští rok si podle starosty Jiřího Šindlera za Hnutí ANO chtějí půjčit policisty z okolních větších měst: „Máme v obci několik významných akcí, na které se sjíždí i lidé z okolí, takže bychom určitě využili služby strážníků, ať už z městské policie ve Šternberku, nebo v Olomouci.“

Velitel olomoucké městské policie Pavel Skalický sice aktuálně postrádá zhruba pět posil, přesto s podobnou spoluprací od nového roku počítá. „Pokud se domluví zástupci samosprávy, to znamená starosta obce s naším primátorem, a vyhodnotí, že je potřeba pomoct během konání nějaké sportovní nebo kulturní akce, jsme určitě připraveni se na vzájemné výpomoci podílet," uvedl Skalický.

Problémy s nedostatkem lidí mají městské a obecní policie po celém Česku. Některé chtějí budoucí kolegy motivovat náborovými příspěvky. V Praze nabízejí 100 tisíc korun. Velitelé strážníků doufají, že jim více zájemců přiláká i snížení věkové hranice pro nástup k policii z 21 na 18 let.

autor: ahe
Spustit audio