Fenomén zahrádkářských kolonií je znovu na vzestupu. Olomouc pro ně hledá nová území

5. srpen 2017

V Olomouci hledají nové pozemky pro zahrádkářské kolonie. Půdu zahrádkářům berou například nové protipovodňové stavby nebo plánovaná tramvajová trať. Zahrádkaření se ale stává znovu módním fenoménem. Od dob normalizace se ale změnil.

„Zájem o zahrádky je velký. Zahrádkáři mají svůj web a pořád nám píšou nějací zájemci, jestli máme volné zahrádky,“ potvrzuje zájem lidí předseda územního sdružení Českého zahrádkářského svazu v Olomouci Miroslav Pazdera.

Časy se ale podle něj mění. Zatímco dřív chtěl každý vypěstovat co nejvíc ovoce a zeleniny, teď je to u nich v kolonii jiné: „Je tam asi 40 zahrádek a z toho je nás tam asi 10, kteří pěstujeme zeleninu. Většina už má zahrádky k rekreaci.“ Jsou z nich často okrasné zahrady s bazény a lidé na nich podle Pazdery víc grilují a odpočívají, než něco pěstují.

Zahrádek v Olomouci ale ubývá. Ukrajují z nich často protipovodňové stavby nebo třeba plánovaná tramvajová trať. Město proto hledá vhodnou náhradu. „Tam, kde zabíráme pozemky, které jsou města, a kde v tuto chvíli zahrádkáři jsou, je naprosto korektní a slušné nabídnout jim nové území,“ říká olomoucký primátor Antonín Staněk z ČSSD. Chce navíc uspokojit i nové zájemce o zahradničení. „Je to fenomén, který se opět nejenom v České republice, dostává do popředí,“ dodává.

Město vytipovává nové lokality

Zatím má město dvě lokality. U jedné z nich se ale musí změnit územní plán, u druhého zase jednat se soukromým majitelem. Nezůstává ale jen u nich. „Požádali jsme odbor koncepce a rozvoje a odbor majetkoprávní, aby nám vytipovaly i další potenciálně zemědělskou půdu, která je tady v okolí Olomouce v majetku města, nebo v majetku, který je dostupný, abychom mohli pracovat na přípravě zahrádkářských kolonií,“ uvedl olomoucký primátor.

Na Olomoucku v současnosti pod Českým zahrádkářským svazem funguje 19 zahrádkářských osad, z toho sedm přímo v krajském městě.

autor: bam
Spustit audio