Háčkované chobotničky pro novorozence posílají dárci i do Fakultní nemocnice Olomouc

6. srpen 2017

Více než deset tisíc reakcí a přes třicet tisíc sdílení získal za jediný týden facebookový příspěvek Fakultní nemocnice Olomouc. Tamní novorozenecká jednotka intenzivní péče v něm žádala veřejnost o háčkované chobotnice pro předčasně narozené děti. Drobné hračky se tak ze dne na den staly hitem.

Se sestrou novorozenecké jednotky intenzivní péče Jaroslavou Kubesovou Markovou jsme se zastavili u inkubátoru malého Lukáška, který se narodil ve 29. týdnu těhotenství. U sebe má ručně háčkovanou zeleno-žlutou chobotnici. „Teď zrovna je vzhůru a hraje si s chobotničkou. Ta chapadla nahrazují prenatální život miminka, kdy si hraje u maminky v bříšku s pupeční šňůrou,“ komentuje zdravotní sestra.

Svoji bavlněnou chobotnici dostal na olomouckém novorozeneckém oddělení i syn Pavlíny Švecové z Čech pod Kosířem. „Schovám mu ji, aby měl památku, až bude větší. Na to, že se narodil dřív a byl tady na jipce,“ říká novopečená maminka. Teď pro ostatní miminka sama háčkuje: „Už jsem uháčkovala devět chobotnic. Intenzivně jsem pracovala, abych jim udělala radost.“

Paní Pavlína patří mezi desítky dárců, kteří se do háčkování chobotnic pustili. Do fakultní nemocnice v Olomouci jich tak za pouhý týden dorazilo více než 230. „Někdo je nosí osobně. Chobotničky ale přichází z Kutné Hory, z Prahy, z různých koutů republiky, tak je někteří posílají i poštou,“ popisuje Jaroslava Kubesová Marková.

Nápad k nám přišel z Dánska

Nápad přikládat k nedonošeným miminkům háčkované chobotnice vznikl podle primáře olomouckého novorozeneckého oddělení Lumíra Kantora v Dánsku. „Vzniklo to spontánně a z Dánska se to dostalo do České republiky přes rodičovské sdružení Nedoklubko. Není to samoúčelná záležitost, dětem to skutečně vyhovuje, líbí se jim to. Ten, kdo ty chobotničky plete, myslí na ty děti a to má taky svůj význam,“ říká Kantor.

Chobotničky FNOL

Lidé můžou vlastnoručně vyrobené chobotnice posílat nejen na Hanou, ale i do dalších jedenácti českých perinatologických center.

Spustit audio