Tlakovou kanalizaci vybudovali ve Štěpánově před 11 lety. Některé domy se ale dodnes nepřipojily

24. srpen 2017

Mají šachty i čerpadla, na tlakovou kanalizaci se ale nikdy nepřipojili. Po téměř jedenácti letech od jejího vybudování Štěpánov zjistil, že část domů ji dodnes nevyužívá. Staré přípojky už navíc zřejmě nebudou použitelné. Obec teď řeší, kdo napojení domů zaplatí.

Na první pohled není poznat, že domácnost není připojená na kanalizaci. Zjistí se to až otevřením víka, které je umístěné na předzahrádce.

„Provedli jsme kontroly a zjistili jsme, že celkem 55 domů není připojeno na tlakovou kanalizaci. Při realizaci nedošlo k souhlasu vlastníků s umístěním jímek. Důvodem bylo, že některé domy měly suché WC, případně nesouhlasili s realizací z finančních nebo majetkových důvodů, neměli to vypořádané,“ vysvětluje Lenka Pacáková z obecního úřadu ve Štěpánově.

Majitelé domů zřejmě budou muset zaplatit nová čerpadla

Nepoužívané šachty jsou většinou vybavené i čerpací technikou. Ta už ale zřejmě podle starosty Jiřího Šindlera za hnutí ANO nebude funkční. „Pokud se prokáže, že to je vina těch, kteří se měli napojit, obec nebude krýt vzniklou škodu. Náklady na odstranění škody ponese ta strana, která ji způsobila. Náklady na vybavení šachty se pohybují kolem 40 až 50 tisíc korun,“ uvedl starosta.

Více než padesátka nepřipojených domů je podle starosty po celém Štěpánově a v části Březce. O konkrétních ale mluvit nechtěl. Velká část jich podle jeho slov stojí v ulici Horní.

Obec teď dokončuje stavbu tlakové kanalizace i v místních částech Moravská Huzová a Stádlo. Na příští rok připravuje rozšíření čističky odpadních vod, její kapacita totiž obci přestává stačit.

autor: mot
Spustit audio