Žáci olomouckých základních škol přijdou v září o povinné hodiny plavání. Bazén se ještě opravuje

12. září 2017

Opravy olomouckého bazénu komplikují základním školám ve městě výuku. Od letošního roku totiž mají děti na prvním stupni povinné plavání. Je tak možné, že některé školy kvůli měsíční nucené pauze nedokážou splnit stanovený limit 40 odplavaných hodin. Pro děti musí hledat jiný program.

Učitelka Sabina Kopecká stojí před plnou třídou třeťáků a povídá si s nimi o tom, jak bude vypadat jejich cesta na plavecký bazén. „Běžně bychom měli odcházet do plavecké školy. Na naší škole probíhá plavecký výcvik, kterého se účastní druhé a třetí třídy. Bohužel dnes na bazén nepůjdeme, protože plavání se z technických důvodů nemůže uskutečnit,“ vysvětluje učitelka.

Technickými důvody je míněna rekonstrukce bazénu, která potrvá až do konce září. A to je podle ředitele olomoucké Základní školy Mozartova Zbyňka Kundruma problém. „Na plavání chodí dvě druhé a dvě třetí třídy. Celkem 110 dětí má druhou vyučovací hodinu nasazenou tělesnou výchovu a odchází na plavání. Jenže plavecký bazén je zavřený a do tělocvičny ty děti nemohou, protože jsou tam v danou dobu prvňáci. To znamená, že s těmi čtyřmi třídami musíme mít tělesnou výchovu ve třídách,“ popisuje Kundrum současnou situaci.

Podle vedoucí oddělení školství olomouckého magistrátu Hany Fantové je na ředitelích, jak se se situací vyrovnají: „Je to jejich povinnost zabezpečit výuku plavání, takže předpokládáme, že už nějakým způsobem mají rozvrh naplánovaný a tu výuku zařazenou v organizaci školního roku.“

Čtěte také

Podobnou situaci jako v Olomouci řeší i v Šumperku, kde ale zůstane bazén zavřený až do příštího školního roku. Školy proto dojíždí na kurzy plavání do Zábřehu.

autor: tas
Spustit audio