Podvodné společnosti parazitují na dlužnících. Nezabránila jim v tom ani novela insolvenčního zákona

13. září 2017

Novela insolvenčního zákona ani po dvou měsících nebrání podvodným společnostem parazitovat na dlužnících. Za pomoc s podáním insolvence si účtují až desítky tisíc korun. Zkušenost s tím mají i v dluhové poradně olomoucké charity. Ta je pro některé lidi až poslední možností, na kterou se obracejí.

Jedna z klientek dluhové poradny se podělila o svůj příběh: „Syn si koupil byt na hypotéku a přišel o práci. Dlužil hrozně moc peněz, a jelikož to nemohl zaplatit, rozhodla jsem se, že prodám svůj byt.“ Jenže to nestačilo. A tak si paní Lída z Olomoucka peníze půjčila. V bance i u soukromých společností. „Dostala jsem se do dluhové pasti, protože jsem půjčku vytloukala půjčkou,“ říká. Dluhy i s úroky se nakonec vyšplhaly na bezmála půl milionu korun.

Zoufalá paní Lída se obrátila na dluhovou poradnu olomoucké charity. Dnes je v insolvenci, žije u dcery a ví, že za pět let bude bez dluhů. Bezplatná pomoc bývá ale pro dlužníky často až druhá možnost. „Klienti zaplatili třeba 25 tisíc, slyšela jsem i o částce 100 tisíc korun,“ říká dluhová poradkyně z olomoucké charity Eva Koblihová.

Olomoucká charita nabízí bezplatnou pomoc

Od července platí novela insolvenčního zákona, která jasně určuje, kdo může návrh na oddlužení podat. Maximální částka za sepsání jsou podle ní u jednotlivce čtyři tisíce korun. Manželé pak zaplatí do šesti tisíc korun. Podvodné společnosti si ale často účtují mnohem víc. „Ty společnosti to zdůvodňují tak, že právník pro ně bude dělat nějaké úkony, které už se netýkají podání návrhu na oddlužení. A to už je zpoplatněné. Takže obcházejí zákon,“ vysvětluje poradkyně.

Podvodné společnosti podle ní navíc zneužívají osobní informace dlužníků zveřejněné v insolvenčním rejstříku. „S paní jsme podávali návrh na oddlužení. Zapomněla něco podepsat, tak jsme se domluvili, že to zkusíme podat znovu. Ale jakmile jí to bylo zamítnuto, tak prý u ní zazvonil nějaký pán s tím, že jí to vypracuje mnohem lépe za 12 tisíc. Přišel k ní domů,“ popisuje Koblihová.

Postihovat podobné praktiky podvodníků je v gesci ministerstva spravedlnosti.

autor: mot
Spustit audio