Grafiky, plakáty i sbírka přileb. Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo výstavu Jiří Suchý 85+

18. září 2017

Výstava s názvem Jiří Suchý 85+ v olomouckém Vlastivědném muzeu připomíná umělcovy nadcházející 86. narozeniny. Komorní výstavě dominují autorovy grafiky z posledních let jeho tvorby. Doplňují je plakáty z divadla Semafor a také Suchého sbírkové předměty. Výstava navazuje na velký projekt, který v Olomouci proběhl před pěti lety.

„Můj vzor je německý herec Johannes Hesters. Když mu bylo 106 let, tak dělal po spolkové republice turné, one-man show. 85, to je takový věk, kdy mě mládí zvolna opouští a blíží se střední věk. Už se na něj těším,“ komentuje název 85+ Jiří Suchý při prohlídce výstavy.

Sám je trochu překvapený. „Moje asistentka vybrala grafiky, které jsem za poslední roky nakreslil. Já už jsem i zapomněl, jak vypadají,“ říká Jiří Suchý s nadsázkou.

Další část výstavy tvoří jeho sbírky. Vášnivě totiž shromažďuje například fotografie, svaté obrázky, gramodesky nebo přilby. Sběratelství je zkrátka jeho koníček. „Koníček, který mě dost sužuje, poněvadž sbírám třeba přilby, těch mám přes 120. Kdybych měl 120 známek, tak je to útlý sešitek, ale ty přilby už nemám kam dávat. Minulý týden jsem uzavřel sbírku, protože jsem získal poslední přilbu, kterou jsem potřeboval. Je to taky trochu prokletí, ale krásné prokletí,“ dodává Suchý

Výstavu Vlastivědné muzeum v Olomouci původně plánovalo k Suchého 85. narozeninám. Vzhledem ke zdravotním problémům oslavence ji ale nakonec o rok posunulo. Do Olomouce se Jiří Suchý rád vrací, a to nejen proto, že v roce 2011 na Univerzitě Palackého převzal čestný doktorát. „Chlubím se tím, ale na vizitky bych si to nedal, to bych si netroufl. Já mám dokonce dva, brněnská univerzita mi taky dala, tak jsem dvojitý doktor. Mám čtyři měšťanky, které jsem prolezl jen díky soucitu mých učitelů. Že jsem byl slušný chlapec, tak mě vždycky nechali nepropadnout. No a teď mám dva doktoráty,“ vypráví.

48 sezón s Jiřím Suchým

Zpovzdálí sleduje svého kolegu Jitka Molavcová. Nedávno zahájili 48. společnou sezónu: „Za dva roky budu 50 let v divadle Semafor vedle pana Jiřího Suchého a věrně spolu kráčíme po cestě hudby, humoru a poezie. To jsou takové základní pilíře Semaforu.“

S Jitkou Molavcovou zamíří Jiří Suchý do Olomouce i 5. listopadu, kdy vystoupí v Moravském divadle s koncertem písniček od začátku divadla Semafor až po současnost. I tuto příležitost můžou lidé využít k návštěvě zmíněné výstavy, která je v olomouckém Vlastivědném muzeu otevřená do 12. listopadu.

autor: bam
Spustit audio