Města na Šumpersku hledají nového provozovatele vodovodů a kanalizací. Mají na to tři roky

22. září 2017

Spor o vodovody a kanalizace rozděluje města na Šumpersku. Stávajícímu francouzskému provozovateli končí smlouva za tři roky. O tom, kdo a jak se bude o provoz starat dál, vedou radnice bouřlivé debaty. Jejich rozhodnutí může mít dopad i na cenu vody.

Vodovody a kanalizace na Šumpersku patří dohromady 28 obcím. Spravuje je společná vodohospodářská firma.

„Máme v ruce hotovou studii, která je teoretická. S tímto jsme seznámili naše akcionáře,“ říká předseda představenstva Petr Suchomel a dodává, že obce teď mají na výběr z několika variant.

Většina radnic chce, aby novým provozovatelem byla česká firma. Neshodnou se ale, jestli to bude externí firma, jestli odkoupí šumperskou pobočku od francouzského provozovatele, nebo vybudují vlastní společnost.

Variant je několik, radnice se ale zatím neshodly

„Tím bychom měli začít, měli bychom si vyčíslit, kolik by nás stálo vybudovat takovou firmu, která by to provozovala sama od základů,“ tak se k problému staví jeden z největších akcionářů, město Zábřeh v čele s lidoveckým starostou Františkem Johnem.

S nadsázkou ale dá říct, že co radnice, to názor. Například v Lošticích chtějí vybrat ekonomicky nejvýhodnější možnost, jak uvedla nezávislá starostka Šárka Havelková: „Pořád všechny varianty zvažujeme. Pro nás je samozřejmě důležité, aby nedošlo k navýšení vodného a stočného pro občany.“

Nejlevnější by podle šumperského zastupitele Martina Janíčka z hnutí ANO mohla být veřejná soutěž. Tahle varianta se mu ale z pozice předsedy dozorčí rady nezdá vhodná. „Koncese neřeší všechno. Takhle jste odkázaní na toho koncesionáře a může se stát, že to vyhraje firma, která bude dotovat cenu vody z jiných zdrojů,“ komentuje Janíček.

Vedení vodohospodářské firmy proto začne postupně mapovat finanční dopady jednotlivých variant. Další valnou hromadu svolá pravděpodobně do konce letošního roku.

autor: sol
Spustit audio