Fotbalová Sigma Olomouc zažívá po návratu do nejvyšší soutěže mimořádné období

7. listopad 2017

Dvanáct fotbalistů má Sigma Olomouc v českých reprezentačních výběrech. Od Davida Housky v A-mužstvu až po čtyři hráče ve výběru patnáctiletých. Receptem na úspěšnou výchovu nových hvězd je podle trenérů olomouckého klubu práce a dobré podmínky pro přípravu.

Fotbalová Sigma Olomouc zažívá po návratu do nejvyšší soutěže mimořádné období. V tabulce první ligy je druhá před Slavií i Spartou a deset kol neprohrála, rostou jí ale také nové talenty. V českých reprezentačních výběrech od celku do patnácti let až po A-mužstvo má dvanáct hráčů. Podobnou bilanci v klubu už dlouho nepamatují.

„Moc jsem to nečekal, ale určitě se tam jedu poprat a doufám, že dostanu příležitost si zahrát,“ říká o své nominaci do české reprezentace do jednadvaceti let Michal Surzyn, který na podzim hostuje ze Sigmy v druholigových Pardubicích.

V českém výběru do osmnácti let je další olomoucký fotbalista Tomáš Zlatohlávek: „Letíme na turnaj do Španělska a chceme tam určitě vyhrát. Doufám, že se mi podaří dát gól a hlavně, že zvítězíme.“

Věří si olomoucká fotbalová naděje, která netají ani spokojenost se svým působením v Sigmě. „Myslím, že teď máme skvělé období, v každé kategorii jsme na předních příčkách tabulky a panuje dobrá nálada,“ dodává.

Fotbalová mládež v olomouckém klubu zažívá výborné časy, což znamená podle trenéra celku do osmnácti let Michala Kalvacha zvýšenou motivací pro všechny fotbalisty klubu.

„Když se díváme na A mužstvo, kdy dostávají šanci mladší, tak si myslím, že to tak vnímají. A když jsou hráči od patnácti až po Áčko v reprezentaci, tak to svědčí o tom, že o ty hráče je zájem a ti kluci to prostě vnímají,“ říká.

Tajemství úspěchu výchovy kvalitních fotbalistů v olomoucké Sigmě je podle trenéra týmu do devatenácti let Augustina Chromého hlavně v práci a dobrých podmínkách k tréninku.

„Tady ti kluci vyrůstají ve skromných podmínkách, ale co se týká mládeže, tak velmi dobrých. Dáme jim tu tvrdou práci. Nic jim neslibujeme, určitě tu nemají žádné platy jako jinde, velké smlouvy, nemají tady takové vymoženosti. Ale co se týká tréninku, tak jim nic neodpustíme a doufáme, že tyto mladé ročníky to jenom potvrdí a budou následovat ty kluky v tom Áčku,“ dodává Chromý.

Pokud ano, pak mohou hrát fotbalisté Sigmy Olomouc o přední místa v nejvyšší soutěži i v příštích letech.

autor: min
Spustit audio