Řešit spory soudně je ode dneška dražší

1. září 2011

Přijít se sporem k soudu je ode dneška dražší. Některé typy totiž od tohoto měsíce podražily s novelou zákona o soudních poplatcích až trojnásobně. Například u rozvodového řízení se poplatek zvýšil z tisíce korun na dva tisíce.

Podle předsedy Okresního soudu v Olomouci Michala Jelínka se poplatky zvedají po deseti letech, týkají se například žalob na vymáhání pohledávek. „U peněžitých plnění se poplatky zvedly ze čtyř procent na pět procent ze žalované částky. U elektronických se zvýšily ze dvou na čtyři procenta. Vzrostly také soudní poplatky, které jsou stanoveny pevnou částkou. Například u rozvodu manželství byl dosud poplatek tisíc korun, nyní jsou to nově dva tisíce,“ upřesnil Jelínek.

Ve snaze ušetřit peníze řada lidí o prázdninách soudy zahltila podáním žaloby. Také u Okresního soudu v Olomouci došlo k velkému nárůstu žalob, potvrdil Michal Jelínek. „Kvůli novele zákona o soudních poplatcích chtěli advokáti a účastníci soudních řízení stihnout poslední možnost zaplatit nižší soudní poplatek,“ potvrdil Jelínek.

Alena Vykydalová

autor: pol
Spustit audio