Na Jesenicku mají obavy z podobných nepokojů, jaké zažívá Šluknovský výběžek

22. říjen 2011

Starostové z Jesenicka bijí na poplach. Obávají se, že region zasáhnou stejné nepokoje jako ve Šluknovském výběžku. Zdejší obyvatele totiž trápí vysoká nezaměstnanost, nízké platy, rušení úřadů, redukce policistů a migrace sociálně slabých na Jesenicko.

„V okrese Jeseník je spoustu volných nemovitostí, které se prodávají prakticky pod cenou a mám obavy, aby se zde nezačali stěhovat nepřizpůsobiví občané z celé republiky. Problém vidím i v chystaném omezení veřejně prospěšných prací,“ uvedla starostka Vidnavy Eva Pavličíková.

Za starosty z Jesenicka stojí i poslankyně Jitka Chalánková a senátor Adolf Jílek, kteří v pátek dorazili do Zlatých Hor na společné setkání. Oba připustili, že Jesenicko je oproti jiným regionům v Česku v nevýhodě a že by potřebovalo zvláštní podporu ze strany státu. „Jesenicko je časovanou bombou a to řešení musí být komplexní a s masivní podporou státu. Myslím si, že jiná možnost než daňové zvýhodnění pro tento region není,“ soudí Jitka Chalánková. Poslankyně chce situaci na Jesenicku probrat se svými kolegy v parlamentu a také s ministrem financí.

Andrea Švubová

Spustit audio