Tisíc lidí chce odchod přerovského primátora

29. říjen 2011

Petici za odvolání přerovského primátora Jiřího Lajtocha obviněného kvůli sporným veřejným zakázkám již prý podepsalo zhruba 1000 lidí. Petiční archy poslala do ulic opoziční koalice Společně pro Přerov. Docílit chtějí především toho, aby se peticí zabývaly rada i zastupitelstvo.

Primátor s bývalými radními a dvěma úředníky čelí obvinění ze dvou trestných činů, které se týkají sporných zakázek na přestavbu přerovského domova důchodců a zimního stadionu v Přerově. Primátor říká, že je nevinen a hodlá se očistit.

Organizátoři této akce na stránkách www.spolecneproprerov.cz Jiřího Lajtocha prostřednictvím petice vyzývají k odchodu z místa primátora a z funkcí v městských organizacích. Podle nich je k této funkci nutná důvěra obyvatelstva v jeho nestrannost.

Primátor odstupovat nehodlá. Přerovská opozice se jeho i obviněné radní pokusila odvolat již na minulém zastupitelstvu, ale neúspěšně. Opoziční koalice Společně pro Přerov šanci na razantní změny ve vedení města příliš nemá - má totiž pouze šest mandátů v pětatřicetičlenném zastupitelstvu.

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality bývalé členy vedení městské rady, z nichž mnozí jsou znovu v čele města, obvinil z trestného činu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Protikorupční policie se spornými zakázkami týkajícími se stavby přerovského domova důchodců a zimního stadionu zabývá proto, že obě stály podstatně více, než město plánovalo.

autor: kor
Spustit audio