Aby lidé ze Šumperska neodcházeli za prací jinam, zaměřují se tamní spolky i úředníci na nejmenší

15. únor 2017

Lidé z obcí a měst na Šumpersku často odcházejí za prací do větších měst. Tamní spolky a úředníci se proto snaží přimět žáky základních škol, aby v regionu zůstali a časem si tam založili vlastní živnost. Šumperským dětem proto přednáší jak odborníci z úřadu práce, tak i samotní podnikatelé. Chtějí děti přesvědčit, že si v tomto regionu můžou také splnit svůj sen.

„Chtěl jsem být vlastně právník, potom zubař a pak jsem měl nápad, že bych si založil kavárnu,“ dvanáctiletý Nikolas říká, že sice má ještě dost času, ale už přemýšlí, čím se bude jednou živit. Pro starší děti je myšlenka vlastního podniku prý lákavá. Například patnáctiletý Marcel má vzor ve svém otci, který už před lety založil vlastní živnost. Sám by se rád věnoval sportu: „Podnikání je z mého pohledu lepší, třeba založit si tu firmu s trenérstvím, například zaměstnat pár trenérů a mít takovou malou firmu.“

Dětem základních škol se věnují i poradenská a informační střediska Úřad práce. Jedna z jeho pracovnic, Vladimíra Kašparová uvedla, že si děti vybírají školy i zaměstnání podle toho, co je baví a co zvládnou, ale měly by také vědět, jestli se se svým oborem na Šumpersku uplatní.

„Mají ještě dostatek času, zjistit si dostatek informací, navštívit nejrůznější akce, které se vztahují k volbě povolání,“ říká, Vladimíra Kašparová.

Na Šumpersku je největší poptávka po lidech z technických oborů. Podle jednoho z organizátorů Jakuba Dolníčka, je v regionu dost pracovních možností, ale málo kvalifikovaných lidí.

„Myslím si, že právě osmáci deváťáci, kteří se rozhodují, na které střední školy půjdou, tak je pro ně dobré, mít inspiraci. Nutně nemusejí přemýšlet o oborech, jako jsou gymnázium, obchodní akademie a podobně. Ale můžou být dobrými učni, a potom se dostat k takovému povolání,“ vysvětluje Jakub Dolníček.

Jak uvedla Vladimíra Kašparová, tak by největší úspěch mohli mít slévači, kováři, lakýrníci nebo sklenáři. Těchto živnostníků je prý v regionu nejméně, ale poptávka po nich neklesá.

autor: Iva Najďonovová
Spustit audio