Akce Vidkun připomněla některé kontroverzní olomoucké dotační projekty

Zatýkání v Olomouci znovu upozornilo na některé údajně nedořešené kauzy z minulosti. Mluvit se ve spojitosti s policejní razií začalo znovu o místním akvaparku, podivných převodech v hokejovém klubu HC Olomouc a především o čtyřicetimilionové dotaci pro Jezdecký areál v místní části Olomouc-Lazce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD)

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) | Zdroj: ČTK

„Připadalo mi jako veliká souhra náhod, že zrovna jeden areál si vyzobe hrozinky z mazance a vezme si prakticky úplně všechno,“ popisuje olomoucký podnikatel Richard Benýšek.

Ten měl pro svůj rekreační areál Bělecký mlýn zájem o peníze z programu, které nakonec získala téměř všechny jízdárna v Olomouci-Lazcích. Podnikatel se kvůli udělené dotaci nakonec i soudil. A právě projekt jízdárny je teď zmiňován v souvislosti s obviněním sociálnědemokratického hejtmana kraje Jiřího Rozbořila z uplácení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé kontroverzní olomoucké dotační projekty připomněla Barbora Taševská

„K jezdeckému areálu mám vztah velice dobrý. Jednak proto, že jsem ten projekt vymyslel, jednak proto, že byl zdárně postaven,“ reagoval hejtman na otázku, jaký má vztah k jezdeckému areálu. Obvinění policie se podle dostupných informací týká právě tohoto areálu.

„Stávající pan hejtman se odkazuje na to, že on je vlastně duchovní otec celého projektu, teď byl v nesprávný okamžik na nesprávném místě. Nechme na příslušných orgánech, aby si v té záležitosti udělaly pořádek,“ dodává Benýšek. Prošetřit dotace by chtěly i některé opoziční strany.

„Předsedu kontrolního výboru Pavla Horáka jsem požádal, aby se na to připravil a aby svolal kontrolní výbor a připravil reakce na tyto pochybnosti,“ uvádí lidovecký zastupitel Ivo Slavotínek. Zároveň upozorňuje, že s některými kauzami nemá kraj nic společného

„Pokud vím, tak mnohé z těch kontroverzních projektů, které jsou v médiích zmiňovány, nejsou projekty Olomouckého kraje, ale buď projekty privátních subjektů, nebo třeba města Olomouce.“

Hejtman Rozbořil mimořádné zastupitelstvo nesvolá, o důvěru požádá jen ČSSD a KSČM

Číst článek

Vládnoucí koalice zatím jasný plán prošetřit kontroverzní dotace nepotvrdila.

„Všechny tyto projekty byly zcela nepochybně prověřovány opakovaně, prověřovány jsou a pakliže se něco z toho, co v médiích je, ukáže jako informace relevantní, tak z toho budou vyvozovány patřičné důsledky,“ uvedl náměstek hejtmana Michael Fischer z ČSSD.

Komunisté chtějí počkat až na vysvětlení Jiřího Rozbořila. Sejít by se měli příští týden v pondělí.

Policie hejtmana obvinila v takzvané olomoucké korupční kauze z podplácení. Rozbořil obvinění popírá a podal proti němu stížnost. Předseda sociálních demokratů Sobotka požadoval Rozbořilovu rezignaci, se žádostí ale neuspěl. Hejtmana podpořil i krajský výbor strany.

Vedle Rozbořila čelí obvinění také náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec, šéf tamní hospodářské kriminální policie Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, blízký přítel bývalého ministra vnitra Ivana Langera.

Barbora Taševská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme