Alergická rýma trápí v České republice zhruba jeden a půl miliónu lidí

17. duben 2017

Kvetoucí louky i stromy zahánějí alergiky do čekáren. Největší problémy jim teď způsobuje bříza. Většina pacientů nečeká na kašel, kýchání a slzící oči. Pro léky si chodí s předstihem. Ani první návštěvy na alergologii se prý není třeba obávat. V olomoucké fakultní nemocnici se ale na vyšetření čeká až tři měsíce.

Celé testování trvá jen pár minut. Nejprve se vydezinfikuje předloktí, pak se na ně nalije vodička s alergenem a píchne se jehla. Sedm vpichů do předloktí reportérky Moniky Tomáškové ale vypadá dobře i po čtvrthodině. Až na jeden. Jako komáří štípanec.

„Tady je jednoznačně vidět, že z každého alergika neuděláme. Tohle je pozitivní kontrola,“ říká primář Jaromír Bystroň k výsledkům Tomáškové.

Ne všechny alergeny se ale dají dobře testovat na kůži. Třeba potraviny nebo léky. Hledání konkrétní alergie je podle Jaromíra Bystroně doslova detektivní práce.

„Potvrzení alergie se dělá expozičním přímým testem, kdy člověku přímo dáme podezřelou potravinu, ale jen v malé dávce. Musíme totiž zjistit souvislost mezi alergickou reakcí a jejím spouštěčem,“ dodává Bystroň.

Nejvíce lidí v Česku je alergických na pyl. Rýmou kvůli němu trpí až patnáct procent populace.

autor: mot
Spustit audio