Armáda spásy chce v Šumperku zřídit veřejnou lednici. Vyzkoušela ji v rámci Dnů proti chudobě

12. říjen 2017

Šumperk se může zařadit mezi hrstku měst v republice, které mají veřejnou lednici. Vyzkoušela ji tamní Armáda Spásy. V rámci Dnů proti chudobě předvedla kolemjdoucím také sdílenou knihovnu a šatník.

„Já už jsem pět let sám, co mi odešla žena. Dostal jsem se do takové situace, že měla byt na sebe, já jsem se o něj staral a pak jsem skončil na ulici,“ říká 61letý pan Jiří. Protože je jedním z klientů Armády spásy, o akci proto věděl už dlouho dopředu. „Kdyby to bylo párkrát do roka, tak bych se nezlobil. Lidem to pomůže,“ dodává.

Rozruch na hlavní třídě upoutal pozornost řady lidí. Mezi nimi je i pan Jan, který jel kolem z práce na kole. „Těm lidem se musí pomáhat, každý není špatný. I dobrý člověk může skončit na ulici,“ myslí si.

„Je to forma sdílení věcí, které lidé a mají a nepotřebují je,“ vysvětluje Alena Krejčí ze šumperské Armády spásy kolemjdoucím smysl projektu. „Sdílení lednice a sdílený šatník jsou poprvé, ale nejsme tu poprvé v rámci Dnů proti chudobě. V loňském roce to bylo na téma plýtvání potravinami a letos na to navazujeme tématem konzumu a konzumní společnost,“ uvedla Krejčí.

Je tu spousta knížek, oblečení a také lednička už se postupně plní. „Lidé k nám nosí věci, které vyřazují. Můžeme takto ukázat, že i z vyřazených věcí jde udělat hezký, moderní outfit,“ říká Alena Krejčí.

Toto je zatím jednorázová akce. „Pokud zjistíme, že by měla veřejnost zájem, jednali bychom dále s příslušnými institucemi, jak by se něco takového dalo v Šumperku provozovat. Co se týče ledničky, její provoz je trochu problematický,“ doplňuje Krejčí s tím, že nejdůležitější bude domluvit s městem technické podmínky.

autor: sol
Spustit audio