Atletický klub v Zábřehu obnovuje činnost. Nabírá mladé sportovce a shání peníze na tartan

25. září 2017

Po 25 letech obnovují v Zábřehu atletický oddíl. Na jaře si klub svépomocí opravil atletický ovál a teď shání peníze na nový tartan. Zároveň začal s náborem sportovců, v tom mu pomáhají i místní školy. Nedávno uspořádal první závody pro středoškoláky.

„Jsem v podstatě nováček. Beru to jako doplnění školy. Volného času je málo, ale dá se to stihnout,“ říká šestnáctiletý gymnazista Josef Grund, který se chystá na běh na sto metrů.

Z běžecké dráhy se přesouváme k dalšímu stanovišti, k vrhu koulí. Tady už se připravuje Rudolf Čep. Má robustní postavu a na vrh koulí se podle jeho kamarádů hodí perfektně. „Přihlásil mě sem kamarád, protože chodím do posilovny, i když jenom tak pro zábavu. Vrh koulí nám kdysi ukázal učitel a pak už jsem se s tím nesetkal, tak uvidím,“ komentuje mladý atlet.

Pozvu Danu Zátopkovou, slibuje ředitel

Podle ředitele Miloslava Tempíra je to už 25 let, co klub naposledy pořádal závody: „Někteří závodníci, kteří měli velmi dobrou úroveň, odešli do Šumperka, do Opavy, do Olomouce. Nikdo nebyl v té době ochoten věnovat čas tréninkové činnosti.“

V atletickém klubu pomáhají měřit čas a zapisovat výsledky učitelé. „Jsou to učitelé ze středních škol a také bývalí rozhodčí. Můj bratr a já jsme udržovali velmi přátelské vztahy s Emilem a Danou Zátopkovými. Pokud nám vyjde ten tartan, tak Danu pozvu. Pokusím se ji přesvědčit, aby při příležitosti zahájení činnosti klubu se pokusila o jeden hod oštěpem,“ dodává Tempír.

Podle jeho slov má atletický klub přijmout zhruba 20 dorostenců. Závody pro žáky základních škol plánuje uspořádat ještě během podzimu.

autor: sol
Spustit audio