Audit v olomoucké Moravské filharmonii našel pochybení. Město je ale zatím nechce upřesnit

17. únor 2017

Provozní předpisy si radní nechali zkontrolovat po stížnostech odborářů na podnikání ředitele, které mělo orchestr poškodit. Ředitel vinu odmítá. Město jako zřizovatel zatím pochybení odmítá zveřejnit s tím, že je zadá jako konkrétní úkoly k nápravě řediteli Vladislavu Kvapilovi na začátku března.

Kontrolu si radní nechali udělat poté, co odboráři upozornili na podnikání ředitele Vladislava Kvapila s tím, že poškozuje obchodní zájmy filharmonie. Ředitel pochybení odmítá.

„Nejvíce nám vadí ta šířka spektra, ve kterém se management filharmonie dopouští podle našeho názoru naprosto zásadních pochybení. Za jednu z nejzávažnějších věcí považujeme samotnou existenci a činnost uměleckých agentur, které provozuje ředitel Vladislav Kvapil a jeho náměstek Jan Sítař,“ říká šéf odborů Vojtěch Pospíšil.

Ten na údajná pochybení upozornil už loni v srpnu město, které do Moravské filharmonie poslalo kontrolu. Teď mají radní výsledky.

„Jsou to zejména záležitosti vnitřních norem, řekněme vnitřních procesů, které tam byly chybně nastavené,“ řekl náměstek primátora za ČSSD Pavel Urbášek.

Víc nechtěl říct s tím, že nemůže potvrdit ani vyvrátit případné odvolání ředitele filharmonie. Přesné zadání, co se má zlepšit dostane na stůl na začátku března ředitel Vladislav Kvapil.

Ten už závěry auditu viděl a tvrdí, že zhruba polovinu pochybení v provozních normách napravil: „Nastavení směrnice o čerpání záloh v pokladně. Bylo doporučeno, aby některé platby byly prováděny bezhotovostně nikoliv v hotovosti. Dále se některé výtky týkaly takových záležitostí jako vyplácení cestovních náhrad, že byly pozdě zúčtovány,“ říká.

Odboráři upozorňovali i na agenturu ředitele Kvapila, která podle nich několikrát nahrávala ve filharmonii hudbu pro vlastní klienty. I tady chce audit nápravu a ředitel ji akceptuje: „Jediné, co v tuto chvíli z nových pravidel řízení příspěvkových organizací, které vydal zřizovatel Statutární město Olomouc, vyplývá, že takováto činnost musí být od září minulého roku řediteli schválena příslušným náměstkem,“ dodává Kvapil.

Na ředitele podali odboráři i trestní oznámení. Olomoučtí radní proto policii předají výsledky auditu. Moravská filharmonie je městskou příspěvkovou organizací. Jako jiná kulturní zařízení se neobejde bez dotací. Letos by měla od města dostat zhruba 40 milionů.

autor: bam
Spustit audio