Až pětadvacet tisíc korun zaplatí ročně za elektrické topení, doma má přitom okolo čtrnácti stupňů

17. prosinec 2014

Zima, vlhko a plíseň. Tak by se dal definovat městský dům na okraji Konice. Přitom ho postavili teprve před osmi lety. Do budovy se dostává spodní voda a v přízemí vytváří kaluže.

Střechou zatéká a elektrické topení je drahé a příliš nezahřeje. Než se ale město stihlo bránit, stavební firma zkrachovala.

„Nejvíc je to tady v tom pokoji, to mám zalíčené, vidíte, že to je mapované. Tak to zaličuju, támhle v té kuchyni to taky vidíte,“ ukazuje Jaroslava Hrazdilová na stěny obývacího pokoje. Stojí na čtyřech vrstvách koberce, ale od nohou pořád zebe.

Zdi bytu v prvním patře jsou úplně provlhlé. Každý den opakuje paní Jaroslava stejný boj - proti plísni. „Jak uvidím tečku, kdybych ji tam nechala dva tři dny, tak je to takové celé. Tak to musím pořád stříkat, v koupelně, všude.“

Stejné problémy řeší i konická charita, sídlí totiž v přízemí domu. „Tady třeba vidíme na obvodových zdech opadající omítku částečně plísní. Takto vypadají všechny místnosti v přízemí,“ říká ředitel charity a zároveň místostarosta Jaroslav Procházka.

Nejhorší situace je ve skladech a garáži, kde se netopí. Tady přitom charita skladuje polohovací postele nebo invalidní vozíky pro seniory. „Zásluhou toho, že jsou pořád v oběhu, tak se dají použít. Horší by bylo, kdyby tam byli delší dobu, tak by mohli jednak zplesnivět a jednak navlhnout,“ doplňuje Jaroslav Procházka.

Podle starosty Františka Nováka za Starosty a nezávislé Konice na opravu domu v současné době nemá dost peněz. „Teď se do toho zatím moc neinvestovalo, my jsme tam sice vyměnili okna, musíme to zateplit, změnit systém vytápění, aby ti lidi tam vůbec zkrátka to dovedli vytemperovat tak, aby se tam dalo žít.“

Cenu za rekonstrukci budovy přitom starosta František Novák odhaduje na 4 až 5 milionů korun.

autor: mot
Spustit audio