Bez průkazky i půjčovného. V olomouckých ulicích začaly fungovat první miniknihovny

Není třeba žádné registrace ani čtenářských průkazek a nikdy vám nebude hrozit pokuta - tak vypadá projekt miniknihoven, který od soboty funguje v Olomouci. Průhledné boxy z plexiskla plné knížek najdete zatím na Dolním náměstí v podloubí městské galerie, v podloubí radnice a v Lomené galerii v Denisově ulici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V olomouckých ulicích začaly fungovat první miniknihovny

V olomouckých ulicích začaly fungovat první miniknihovny | Foto: Luděk Peřina | Zdroj: ČTK

Miniknihovny mají dát druhou šanci zhruba 12 tisícům knih, které jsou každoročně vyřazeny z fondu městské knihovny. „Knihu si můžete odnést domů, můžete si ji nechat, můžete ji dát svým přátelům nebo ji někomu věnovat. Kniha by prostě měla žít dál,“ říká ředitelka městské knihovny Lenka Prucková.

Lidé si knížky mohou půjčovat například při čekání na úřadě nebo při cestě v městské hromadné dopravě. Po přečtení mohou knížku vrátit - třeba na jiném místě.

Přehrát

00:00 / 00:00

V olomouckých ulicích se začaly objevovat průhledné boxy z plexiskla plné knížek. Jednu z nich šla obhlédnout Blanka Mazalová.

Miniknihovnička obsahuje knihy napříč žánry, nechybí v ní ani dětská a oddechové literatura či kriminální tituly.

Město hodlá projekt v nejbližší době rozšiřovat a umístit do ulic, veřejných prostorů i parků další průhledné boxy. Svoje tipy na jejich umístění můžete posílat na radnici. Miniknihovny budete také moci již brzy sledovat na vlastních webových stránkách a profilu na sociálních sítích.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme