Bezdomovci ve Šternberku nemají zájem o přespání v charitě. Kvůli testům na alkohol

15. leden 2017

Nemotivuje je noc v suchu a teple, horká polévka ani internet a televize. Charita pro ně přitom chtěla stavět noclehárnu. Teď je na rozpacích a zvažuje, jestli má cenu za projekt bojovat.

Mráz zahání bezdomovce do tepla. Ale ne všude. Zatímco noclehárny v Olomouci praskají ve švech, na charitě ve Šternberku přespávají pravidelně dva lidé. Tamní bezdomovci o službu zvanou "suchá židle" letos nemají zájem. Raději se schovají do přístřešků a tráví noc venku. Charita nechápe.

Pan Milan je přesný. Jeden ze dvou stálých nocležníků na šternberské charitě přichází těsně po sedmé večer.

„Když nemám, kde spát, tak sem chodívám, když je zima. Jsem na ulici. Přišel jsem o práci a přišel jsem o bydlení. Když nejsou finance, tak není bydlení. Když jsem marodil, tak se rozhodli mě v podniku propustit. Předtím jsem tam byl 42 let,“ říká.

Pan Milan dostane horký čaj, polévku, může se osprchovat, vyprat a usušit své oblečení. K dispozici má počítač i televizi. Ještě předtím ho ale pracovník charity Pavel otestuje na alkohol.

„Stejně jim vždycky dáme kávu nebo čaj. Ven bychom je nevyhodili. Tak je necháme se zahřát. Pak jim dáme nadýchat, a když jim to nevychází, tak se chvilku ohřejí a jdou,“ dodává sociální pracovnice Zuzana Knopfová.

Do šternberské charity dorazili celkem čtyři zájemci o nocleh. Dechovou zkouškou prošli dva. Právě alkohol je podle ředitelky Pavlíny Vyvozilové důvod, proč bezdomovci o nocleh nemají zájem.

„Když jsem se ptala jednoho z nich, tak řekl, že mu vadí, že musí projít testem na alkohol,“ říká.

Pan Zdeněk žije na ulici dva roky. S přítelkyní Janou se jim na noc na charitu nechce. „Jsem s paní a držíme si od těch lidí odstup. Nechceme s nimi být dohromady,“ říká.

Šternberská charita přitom na příští rok chtěla otevřít noclehárnu. Teď ale zvažuje, jestli o ni bude zájem.

autor: mot
Spustit audio