Bezpečnost na silnicích je zásadní. Preventivní akce v Olomouci upozornila na rizika v dopravě

24. červenec 2016

Simulátor nárazu v autě nebo lekci první pomoci. I to si o víkendu vyzkoušeli návštěvníci dopravně preventivní akce Rodina na cestách v Olomouci. Místní Centrum Semafor ji uspořádalo už potřetí.

„Teď jsme tady simulovali nehodu chodce, který vběhne do vozovky zpoza auta. Takže si představte, že jedete autem, projíždíte kolem zaparkovaných aut a najednou vám tam někdo vběhne, tak na poslední chvíli reagujete velmi špatně,“ popisuje kaskadér Dan Bodlák.

Při ukázce nehody sehrál úlohu sraženého chodce.

Největším rizikem je podle něj v těchto případech těžký úraz hlavy. Některé nebezpečné situace na silnicích si ale mohli vyzkoušet návštěvníci akce na vlastní kůži.

Na jeden ze simulátorů vzal svého syna i David Všetička: „Zkoušeli jsme, jaké to je, když vyletí auto ze silnice a udělá kotrmelec přes střechu. Udělali jsme tři obraty. Vždycky, když jsme šli hlavou dolů na střechu, tak člověk nevěděl, co má dělat s rukama. Všechno, co bylo na volno v tom autě, se začalo pohybovat po celé kabině. Vím, že ty nehody mívají fatální následky, takže teď jsme si to vyzkoušeli, aby děti měly představu a pořád neříkali: tatínku jeď rychleji, jeď rychleji, toho předjeď.“

Preventivní akce Rodina na cestách v Olomouci

Akce nabídla i školu správného couvání, auto trenažér nebo jízdu s alkoholovými brýlemi.

„Úkolem je taková preventivní činnost při cestování. Měla by rodině, ať vyrazí v jakémkoliv dopravním prostředku, ukázat některá úskalí, s čím se mohou na cestách setkat,“ říká manažer Centra Semafor Josef Línek.

Že jsou podobné preventivní akce důležité, potvrzuje i krajská policejní mluvčí Marta Vlachová. Právě v létě totiž podle ní narůstá počet dopravních nehod: „Řidič je ovlivněn horkem, je ovlivněn sluníčkem. Únava je daleko častější a potom dochází k těmto tragickým dopravním nehodám.“

Na vyšší riziko nehody by na cestách podle Vlachové měli myslet řidiči, ale i chodci a cyklisté.

Preventivní akce Rodina na cestách v Olomouci
Spustit audio