Bílý domek Petra Bezruče v Kostelci na Hané má jít k zemi. Básníkův památník v Opavě protestuje

31. červenec 2017

Památník Petra Bezruče v Opavě odmítá rozhodnutí Olomouckého kraje o demolici jednoho z domů, ve kterých básník na Prostějovsku žil. Na zbourání takzvaného bílého domku se přitom krajští zastupitelé shodli už letos v červnu.

Paní Anna bydlí v Kostelci na Hané hned vedle červeného domku Petra Bezruče. Z jejího dvora je přes zeď vidět do zarostlé, zpustlé zahrady. „Pamatuju si, že když jsem do Kostelce přišla, Bezruč tady ještě byl. Bydlel v červeném domku. Byla tam studna a na té sedával. Teď je tam džungle,“ ukazuje básníkova bývalá sousedka.

Červený domek se Olomoucký kraj rozhodl za téměř pět milionů zrekonstruovat. Vedlejší bílý domek zbourá. S tím nesouhlasí vedení opavského Památníku Petra Bezruče.

„S tímto rozhodnutím radikálně nesouhlasíme, protože bude mít fatální následky na charakter objektu,“ říká vedoucí památníku Martina Klézlová. Obrátila se proto na prostějovské muzeum a proti rozhodnutí chce protestovat.

„Slezské zemské muzeum se chystá podniknout další kroky. Jsme v kontaktu s ministerstvem kultury a v nejbližší době chystáme vyjádření,“ dodala Klézlová.

Kraj plánuje zrekonstruovat pouze takzvaný červený domek

Domky už nejsou kulturní památkou, ministerstvo kultury vyhovělo před rokem žádosti právě Olomouckého kraje o vyškrtnutí ze seznamu. Kraj si teď za svým rozhodnutím stojí, jak potvrzuje mluvčí Kamila Navrátilová: „Platí červnové rozhodnutí krajské rady, že hejtmanství zrekonstruuje takzvaný červený domek Petra Bezruče.“

Rekonstrukce bílého domku by podle kraje byla příliš drahá. „Samozřejmě, že se v první fázi uvažovalo také o rekonstrukci této části, nicméně znamenalo by to velkou ekonomickou zátěž. Místo stávající budovy vznikne odpočinková zóna pro návštěvníky,“ uzavřela Navrátilová.

V letošním roce nechá kraj zpracovat projekt, demolici plánuje za rok.

autor: tas
Spustit audio