Biologické laboratoře i nádvoří s pódiem v centru Olomouce poslouží budoucím učitelům

3. září 2015

Do centra Olomouce se vrátí někteří studenti Pedagogické fakulty Univerzity Palackého. V Purkrabské ulici jim škola opravila Žerotínský palác.

Do náročné rekonstrukce investovala přes sedmdesát milionů korun. Vznikly tam specializované laboratoře, prostory pro nácvik terapií i nádvoří s pódiem.

„Kompletně se změnilo interiérové vybavení tohoto historického objektu,“ říká děkan Pedagogické fakulty Univerzity Palackého Čestmír Serafín.

Rekonstrukci stihli v poměrně rekordním čase, v průběhu jednoho roku bylo hotovo.

„Stropy, které byly zničeny dřevomorkou, visely pouze na podlahách, které byly v prvním patře. Rovněž tím, že tento objekt byl v průběhu staletí o jedno patro dostavován, tak jsme v jedné učebně objevili čtyřvrstvé trámy původních půd, které zde byly vybudovány a pak byly dostavovány a měněny na podlahy,“ popisuje děkan stav, ve kterém byl Žerotínský palác před rekonstrukcí.

„Další části prostor má Ústav speciálněpedagogických studií, který tady bude mít část katedry věnující se terapiím, zejména oblasti dramaterapií a muzikoterapií a dalších oblastí, které vyžadují nejen prostor, ale i část kreativní,“ říká děkan.

Nádvoří bude sloužit dramaterapeutům a muzikoterapeutům

K tomu bude dramaterapeutům a muzikoterapeutům sloužit nádvoří s pódiem, kde budou pořádat představení a koncerty. Žerotínský palác pochází původně ze 14. století. Od té doby sloužila budova různým účelům. Od sídla purkrabích přes ubytování vojáků nebo dokonce divadlo. Škola se sem poprvé přestěhovala v roce 1853 a byla to německá reálka.

„Působila zde až do roku 1875 a na její místo nastoupila Česká obecná škola. Ta využívala objekt až do roku 1919. Následně byly tyto prostory rekonstruovány jako byty pro drážní zaměstnance, kancléř Univerzity Palackého Rostislav Hladký.

Podle něj ve třicátých letech sídlilo v domě v centru města muzeum a archiv. Pedagogická fakulta se do prostor nastěhovala o dvacet let později.

Zrekonstruované prostory Žerotínského paláce
autor: mot
Spustit audio