Blažejské schody v centru Olomouce čeká kompletní rekonstrukce

31. červenec 2017

Olomoučané v centru města přijdou na tři a půl měsíce o svou oblíbenou zkratku. Od příštího pondělí začíná město s opravou historických schodů, které spojují Blažejské náměstí s Bezručovými sady. Schodiště je už několik let v havarijním stavu a město už loni muselo část schodiště úplně uzavřít.

Mezi zábradlí zhrouceného schodiště dělníci navařili kovové trubky, a tak se dá projít jen po jeho méně zdevastované polovině. „Vypadá to stejně strašně už asi 30 let. Je na čase, aby s tím někdo něco udělal,“ říká místní obyvatel Libor Mikšík, který po schodech pravidelně chodí.

Adrenalinový zážitek je tudy projít v zimě, kdy jsou schody pokryté nánosem zmrzlého sněhu a ledu. Zatímco pan Mikšík si poradí i v takové situaci – drží se zábradlí a sype před sebou popel nebo písek, jiní se takzvaným Blažejským schodům raději vyhýbají. „Chodí se tam špatně. Nahoru to ještě jde, ale dolů je to hrůza,“ říká o nebezpečném schodišti paní Marie.

Oprava bude stát téměř dva miliony

Schodiště má několik zásadních nedostatků. Stupně se rozjíždějí, zábradlí potřebuje vyměnit, dále je třeba rozebrat dlažbu a odstranit patníky. Projekt počítá i s výkopem až na původní podloží. Podle náměstka primátora Filipa Žáčka z ČSSD oprava přijde na necelé dva miliony korun.

Blažejské schody před opravou

„Dojde k demontáži historického schodiště, kamenné bloky budou očištěny, poškozené budou nahrazeny. Součástí tohoto řešení je také přeložka kabelu nízkého napětí tak, aby byla umístěna pod kamenné schodiště a již nenarušovala jeho vzhled. Jedná se opravdu o kompletní rekonstrukci tohoto frekventovaného průchodu z Aksamitovy ulice na Blažejské náměstí,“ upřesňuje náměstek rozsah oprav.

Schodiště vzniklo v místě takzvané Blažejské brány, kde stávala bašta se vstupem do historického centra města. Blažejské schody nejsou kulturní památkou, ale stojí na území městské památkové rezervace.

autor: bam
Spustit audio