Blíží se období chřipkových epidemií, lékaři doporučují očkování

Přichází podzim, ochlazuje se a lidé jsou náchylnější k různým nemocem. Právě na přelomu října a listopadu často začínají chřipkové epidemie. Lékaři proto doporučují očkování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Chodím pravidelně dva roky a neměl jsem chřipku za celou dobu. Snažím se otužovat, to znamená studené sprchy a tak dále,“ popisuje pan Karel Ryšavý, jak předchází chřipce.

Podle lékaře Oto Košty je právě teď nejlepší období pro očkování.

„Doporučuji to téměř u každého, kdo patří mezi seniory nebo mezi lidi, kteří mají nějaká vážná onemocnění. Tady téměř každému připomínám v září, že se přiblížila doba proti chřipce,“ říká lékař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký je zájem o očkování proti chřipce, zjišťovala Lucie Přikrylová

Na chřipku u nás každý rok zemře asi dva tisíce lidí. Očkování provází řada mýtů.

„Často slyším, že se někdo nikdy nenechal očkovat, pak se nechal očkovat a měl nejsilnější chřipku, jakou zažil. Nepochybně stát se to mohlo, ale pak to byl souběh, že se jednalo nikoliv o virové onemocnění, což je chřipka, ale bylo to zřejmě mikrobiální onemocnění,“ vysvětluje Oto Košta.

Zájem o očkování je podle něj letos větší než v minulých letech. „Například v mojí ordinaci jsme naočkovali od začátku října 40 pacientů, což nebývalo,“ potvrzuje lékař.

Zájemci se můžou nechat očkovat až do té doby, než vypukne chřipková epidemie.

Lucie Přikrylová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme